Logo bredavandaag.nl
Wendy van Liere en Anja Balemans.
Wendy van Liere en Anja Balemans.

Gezocht: Mantelzorgers die eventjes vrij willen

  Advertorial

(advertorial) - De boel de boel laten en ‘gewoon’ even wat leuks, ontspannends of noodzakelijks voor jezelf doen. Dat lijkt logisch, maar voor een mantelzorger is dat vaak een hele stap. Home Instead Thuisservice en Anja Balemans proberen de mantelzorgers tijdens de Dag van de Mantelzorg te helpen.”


Anja Balemans heeft een praktijk voor PsychoSociale Hulpverlening. Ze heeft in haar praktijk vaak te maken met mantelzorgproblematiek. “Ik weet zelf ook hoe moeilijk het is om thuis de boel de boel te laten, als je voor iemand zorgt die je niet alleen thuis kunt laten. Je wereldje wordt klein.”

Aandacht voor de mantelzorger
Tijdens de Dag van de Mantelzorg op 10 en 12 november wil ze samen met Wendy van Liere van Home Instead Thuiszorg laten zien dat er veel mogelijk is om het de mantelzorger makkelijk te maken. Dat begint met aandacht voor de mantelzorger, weten ze. “Er is vaak een mantelzorger, maar die is niet altijd in beeld. Dat komt omdat de aandacht gaat naar degene die de zorg nodig heeft.”

Volgens Van Liere en Balemans is samenwerking essentieel. “Dat kan het leven zoveel makkelijker maken. Mantelzorgers weten vaak helemaal niet dat de ondersteuning van bijvoorbeeld Home Instead bestaat. Home Instead kan CAREGivers inzetten die mensen tijdelijk kunnen ontlasten, zodat ze wel mee kunnen doen aan activiteiten, of kunnen gaan sporten.”

CAREGivers
Juist op de Dag van de Mantelzorg is zo’n vervanging nodig. “Wij zorgen daarom met Home Instead op die momenten voor de vervanging”, vertelt Wendy van Liere. “Daarnaast kunnen mantelzorgers ervaring opdoen met CAREGivers van Home Instead en wellicht na een positieve ervaring structureel gebruik gaan maken van de dienstverlening vanuit Home Instead Thuisservice.”

Op die manier kunnen mantelzorgers uit Breda vrijdagmiddag 10 november en zondagmiddag 12 november deelnemen aan een aantal gratis toegankelijke activiteiten, georganiseerd door Anja Balemans. “Het zijn ontspannende activiteiten, zoals verschillende massages op vrijdagmiddag en een IVN-wandeling op zondagmiddag”, vertellen de initiatiefnemers.

De CAREGivers die namens Home Instead de mantelzorger vervangen, komen niet onvoorbereid bij degene thuis die hulp nodig heeft, stelt Van Liere gerust. “Vooraf gaan ze volgens onze reguliere werkwijze kennismaken met de mantelzorger en de zorgvrager, waarbij de zorgvrager dan ook zijn of haar eventuele wensen kenbaar kan maken.”

Aanmelden kan via Anja Balemans: 06-22627901 of info@praktijkpsh.nl
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor mantelzorgers uit de gemeente Breda. De aanmelding geschiedt op volgorde van binnenkomst.

Meer over aanmelden en de voorwaarden vind je op
www.praktijkpsh.nl/dagvandemantelzorg.html en hier vind je meer over Home Instead Thuiszorg.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief