Sven en Nathaniël (voor) en Rudi en Teun (achter) van Cryptivities.
Sven en Nathaniël (voor) en Rudi en Teun (achter) van Cryptivities. Wijnand Nijs

Bredaas bedrijf levert bouwstenen voor cryptomunten

Advertorial

(advertorial) - Terwijl investerend Nederland in de ban is van de koers van de Bitcoin, heeft het Bredase Cryptivities andere zorgen. De Bredase bouwer van 'miners' van voor de blockchains kan de vraag nauwelijks aan. Op bezoek bij de cryptofarm en de makers.

Een paar weken geleden hield ondernemer Sven Römer nog een lezing over de digicoins en blockchain voorafgaand aan de wedstrijd NAC-FC Twente. De belangrijkste vraag aan hem: "Hoe kan ik bitcoins kopen?" Een lichte zucht kan hij nauwelijks onderdrukken. "Want dat kun je gewoon googlen."

Blockchain
De zucht naar snelle winst staat voor de ondernemer in schril contrast met waar het werkelijk om draait. "Om het principe van de blockchain." En die is? "Het op een betrouwbare manier vastleggen van data. Dat gebeurt in een soort excelbestand waarbij elke handeling wordt vastgelegd in een nieuwe regel, waarbij de vorige niet kan worden verwijderd."

Het is zoeken naar de juiste toepassingen. "Een leverancier van kleding legt met behulp van een Rfid-chip vast via welke stappen het product bij de consument komt. Als klant kun je dus precies zien waar je kleding vandaan komt. Dat zijn belangrijke zaken voor de toekomst"

Een cryptomunt is het vervoersmiddel van de data, doceert Römer. En deze munten kun je online maken. Cryptivities bouwt 'computers' die samen met andere computers wereldwijd het netwerk onderhouden voor dergelijke munten. Het zijn universele miners, die op dit moment veel gebruikt worden voor het creëren van de Ether, een van de stabiele cryptomunten.  

Temperatuur
In een loods ergens in Breda - 'de precieze locatie houden we liever geheim' - staan computers zachtjes te zoemen. Meer dan twintig rekken met ieder enkele tientallen grafische kaarten die zorgen voor de rekenkracht staan in een rijtje. Wat opvalt is de temperatuur. "Die kan oplopen tot meer dan veertig graden als de warmte niet wordt afgevoerd", vertelt Sven.

Daarmee raakt hij ook de grootste uitdaging voor de bouw van 'miners': het energiegebruik. "Je moet voor zo'n loods echt een hitteplan maken. Je wilt een zo sterk mogelijke rekenkracht tegen het laagst mogelijke energiegebruik. Dan is je rendement het hoogst."

Er zijn inmiddels loodsen waarbij de verwarming uit kan omdat elders in de hal een ruimte is met miners die zoveel warmte afgeven dat het voldoende is om het gebouw te verwarmen. "Wij adviseren klanten ook altijd om contact te leggen met de politie en het stroombedrijf om misverstanden te voorkomen." Misverstanden? "Op het dak blijft geen sneeuw liggen, zeg maar."

Stroomverbruik
Het grote stroomverbruik is een relatief tijdelijk probleem, verwacht hij. "De huidige generatie videokaarten verbruikt al veel minder stroom dan drie jaar geleden. Bovendien monitoren wij de computers die wij voor klanten beheren om het stroomverbruik te optimaliseren."

De gekte rond de bitcoin en andere cryptomunten zorgt voor een toename in de vraag naar de computers die de Bredanaars maken. "Wij zijn een van de weinigen die echt speciaal hiervoor computers maken. Veel van onze concurrenten komen uit de gamewereld. Betrouwbaarheid van de systemen staat voor ons voor op." Aanvragen komen uit heel Nederland, maar ook daarbuiten. "Amerika, Rusland, Engeland."

Voor het bedrijf zelf, mikt Sven op de lange termijn. "Vergelijk het met de goldrush. Iedereen wil goud zoeken, maar degene die de scheppen leverde had de meest stabiele omzet. Wij maken de scheppen in deze goldrush."

Groei
Römer richtte begin van dit jaar het bedrijf op samen met Nathaniël Mathon, Rudy Beers en Teun van Eil Inmiddels zijn ze gegroeid van twee - hij en zijn technisch compaan Nathan - naar vijf medewerkers. "En over een paar maanden zijn dat er waarschijnlijk acht." De omzet groeit mee. "Drie tot vier keer zo veel per maand, maar dat zou tien keer kunnen zijn als we op alles ja zouden zeggen."

Overigens speelt Nederland nog maar een marginale rol in cryptoland. China en IJsland zijn leidend. "In IJsland staan hele loodsen vol, omdat de stroom daar zo goedkoop is. Wat we in Nederland doen is een druppel op een gloeiende plaat."

Maar wel een populaire druppel, die in Breda stug doordruppelt.