Afbeelding
Pixabay

Britse Universiteiten krijgen dit jaar extra EU-studenten

Advertorial

(advertorial) - Dit jaar zijn er veel meer inschrijvingen aan Britse universiteiten, ook door Nederlandse studenten. De verklaring daarvoor is moeilijk te vinden. Mogelijk zou dit kunnen komen doordat een groot aantal studenten nog snel in het Verenigd Koninkrijk wil studeren voordat de Brexit van kracht gaat.

Ondanks de Brexit, blijkt het zeer goed te gaan met de Britse Universiteiten en taalscholen. Hoewel er 3% minder binnenlandse studenten zich vorig jaar inschreven, werd die vermindering ruimschoots gecompenseerd door een verhoging van het aantal studenten die studeren in het buitenland. Vorig jaar waren er minder dan de jaren voorheen, maar sinds dit jaar zijn de aantallen weer flink de hoogte ingegaan. De universiteit van Warwick bijvoorbeeld, had een stijging van 10% tegenover 2016.

Er wordt gespeculeerd dat deze verhoging veroorzaakt zou kunnen zijn door Brexit, hoe vreemd dat op het eerste gezicht lijkt. Volgens professor Seán Hand van de University of Warwick, heeft de Brexit juist mensen doen nadenken over de kwaliteit van de Britse universiteiten. Met het vooruitzicht van de Brexit hebben Britse universiteiten, plaatsen waar het merendeel van de bestuurders en personeel tegen de Brexit waren, hun banden met het Europese vasteland nog meer aangehaald.

Seán Hand meent ook dat veel Europese studenten in het Verenigd Koninkrijk willen studeren voordat de Brexit definitief wordt. Studeren in het buitenland, en in het bijzonder het Verenigd Koninkrijk is een droom van veel studenten in Nederland, maar natuurlijk ook over heel Europa en tot de andere kant van de wereld. Volgens hem vrezen studenten dat Brexit studeren in het Verenigd Koninkrijk aanzienlijk moeilijker zal maken. Daarom proberen ze nu snel hun droom nog waar te maken.

In totaal hebben 43.000 studenten uit de EU zich ingeschreven in 2017 (volgens cijfers van UCAS). Tegelijk hebben ook taalscholen als EF gemerkt dat er een lichte stijging was van de inschrijvingen van buitenlandse studenten voor een taalcursus Engels buitenland. Ook om Engels te leren, blijkt het Verenigd Koninkrijk met steden als Manchester en Londen nog steeds een droombestemming.

Of de theorie dat Brexit voor een stijging heeft gezorgd, klopt is nog niet zeker. Enerzijds hebben Britse universiteiten veel reclame gemaakt en hun banden met Europa aangehaald, wat de stijging zou kunnen verklaren, anderzijds zou het kunnen dat het effect van Brexit op de aantrekkingskracht van het Verenigd Koninkrijk juist zwaar overschat is.

De tijd zal het enige antwoord bieden. Ondanks alle protesten, lijkt het erop dat Brexit onontkoombaar is. Of Britse universiteiten en taalscholen hieronder gaan lijden staat nog niet vast.

In elk geval hebben Britse universiteiten nog steeds een geweldige reputatie. Oxford, Cambridge, London School of Economics en University College London horen nog steeds tot de wereldtop van universiteiten en taalscholen als EF Education staan nog steeds bekend als de beste ter wereld. We kunnen dus vermoeden dat ook na de Brexit ze nog steeds studenten vanuit Nederland en de hele wereld zullen blijven aantrekken. Brexit heeft vooralsnog geen invloed kunnen hebben op de kwaliteit van het onderwijs.