Logo bredavandaag.nl

Hoeveel heb jij straks nodig voor de aankoop van een eigen huis?

  Advertorial

(advertorial) - Vier op de tien Nederlanders wonen in een huurwoning. Een huurwoning kan in sommige gevallen gunstig zijn, omdat het je bijvoorbeeld flexibiliteit biedt of omdat je recht hebt op een huurtoeslag. Maar de samenleving verandert. De overheid trekt zich terug. Wat betekent dat voor je financiële positie en op welke manier draagt het kopen van een huis daaraan bij? De specialisten van de Rabobank  kijken graag met je mee naar de mogelijkheden.


“We moeten steeds meer zelf zorgen voor het opbouwen van een spaarpotje voor later. Een koophuis speelt hier een belangrijke rol in. Een koophuis is alleen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Je hebt bijvoorbeeld eigen geld nodig als je een huis wilt kopen. “

Wist je dat je:
·         met een koophuis vermogen kunt opbouwen
·         in 2018 nog maar maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen
·         dus eigen geld nodig hebt voor bijkomende kosten
·         een aantal bijkomende kosten kunt aftrekken van de belasting
·         er goed aan doet om nu al te beginnen met het opbouwen van een vermogen, zodat je straks je droomhuis kunt kopen
·         voor een verbouwing onder bepaalde voorwaarden wel een hogere hypotheek kunt krijgen

Eigen geld nodig voor het kopen van een huis
“Als je een eigen huis wilt kopen, heb je eigen geld nodig, ongeveer 5% van de koopsom. Dit bedrag wordt kosten koper (k.k.) genoemd en bestaat onder andere uit overdrachtsbelasting en advieskosten etc. Dit bedrag kun je niet lenen met een hypotheek.”

Een koophuis levert vermogen op
“Over de lange termijn is er vrijwel altijd sprake van een stijging van de woningwaarde. Gemiddeld 2,4% per jaar. Natuurlijk kunnen de huizenprijzen ook dalen. Kocht je volgens het CBS in 2004 een huis van gemiddeld € 210.000, dan is de waarde eind 2017 gestegen naar € 265.000. Een waardestijging van € 55.000 dus, in 13 jaar tijd. Veel mensen lossen tegenwoordig af op hun hypotheek, waardoor je naast de waardestijging ook vermogen opbouwt. Dit bedrag zit natuurlijk vast in je woning, maar komt vrij als je je woning verkoopt. Zo kun je op termijn met je overwaarde al een deel van je volgende woning direct betalen, zodat je je hypotheeklasten lager kunt houden.”

Wat heb jij straks nodig?
“Heb je weleens nagedacht over een koophuis? Een koophuis is van jezelf en bovendien wordt je huis vaak meer waard door de jaren heen. Een koophuis draagt zo bij aan jouw vermogensgroei. Een belangrijk fundament dus voor een financieel gezond leven. Zorg dat je weet welk bedrag je straks nodig hebt voor jouw droomhuis.”

Doe de check op Rabobank.nl/strakshebjehetnodig.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief