Patrizia Marcucci: 'Overleg bij een scheiding is de enige manier.'
Patrizia Marcucci: 'Overleg bij een scheiding is de enige manier.'

Patrizia Marcucci: ‘Scheiden zonder rechter is het beste voor iedereen’

Advertorial

(advertorial) - Scheiden is een van de meest heftige gebeurtenissen in iemands leven. Patrizia Marcucci begeleidt als echtscheidingsadvocaat op haar manier dit pijnlijke moment. Zonder gang naar de rechter. “Ik ben ervan overtuigd dat het anders kan én anders moet. Het gaat erom dat je de gevoelens erkent.”

Marcucci begon 26 jaar geleden als advocaat zoals iedere advocaat. “Als jonge advocaat ging ik op de barricaden, vechten voor mijn cliënt, want zo hoort dat. Naar de rechter en daar opkomen voor de belangen van je cliënt.” Gaandeweg merkte de geboren Italiaanse dat uiteindelijk zelfs bij het beste resultaat, niemand tevreden was. “Want gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen, zeker in de rechtszaal. Met name wanneer het gevoel dat je gelijk moet krijgen gebaseerd is op pijn en boosheid, zoals vaak bij een scheiding het geval is.”

Overleg is enige manier
Het bracht Marcucci tot het inzicht dat het anders kan én zelfs moet. “Ik ben steeds meer gaan kijken naar de reden achter de scheiding en raakte steeds meer overtuigd dat overleg tussen de ex-partners de enige manier is om goed te scheiden en weer een goede nieuwe start te kunnen maken.”

Want scheiden is een emotioneel verhaal. “Je gaat van verliefdheid naar verwijdering, waarbij als je niet oppast partners vaak de meest onaardige dingen naar elkaar doen en zeggen . Voor je het weet escaleert het en word je allebei verliezers. Het contact met, elkaar, de kinderen en je omgeving kan geen rechter beter maken, daar moet je zelf aan werken.”

Marcucci ging zich steeds meer in communicatie en mediation verdiepen. “Ik besefte steeds meer dat de traditionele manier van een echtscheiding afhandelen niet meer bij mij paste. Toen heb ik besloten dat ik het op mijn manier moest gaan doen. Ondersteunen in plaats van vechten.”

Goed geregeld
In haar zelfstandige praktijk in Breda blijft ze als echtscheidingsadvocaat weg van de gang naar de rechter. Toch blijft ze advocaat. En dat is ook nodig. “Een scheiding is de afgelopen jaren steeds ingewikkelder geworden, door jurisprudentie, nieuwe wetgeving rondom vermogensrecht en alimentatie, het ouderschapsplan.” Haar opleiding en ervaring zorgen daarbij ook voor de juiste formele afhandeling van een scheiding. “Alimentatie, pensioen, een eigen bedrijf en een eigen woning. Dat moet allemaal goed geregeld worden.”

Naast mediation, waarbij ze de belangen van beide partners behartigt , zorgt Marcucci ook voor een goede afloop van een overlegscheiding. “Dan ben ik de belangenbehartiger van mijn cliënt. Samen met de collega-advocaat van de ander, tekenen we contract waarin staat dat we het niet tot een zaak te laten komen en doen we er alles aan om eruit te komen. Dat is tot op heden altijd gelukt.”

Respect
Makkelijk is dat niet altijd. “Soms proef je weerstand, maar als je als professional bewaakt dat onderling vertrouwen en respect behouden wordt, dan kom je ergens.. Dat partners afspraken maken , die hen  het gevoel geven dat het nu goed is geregeld, maar ook over tien jaar nog. Dat ze dan kunnen zeggen: dat hebben we goed gedaan. Dat lukt als je de onderliggende gevoelens bij de scheiding erkent.”

“Ik laat mij niet meer verleiden tot ruzie maken en op de barricaden gaan staan. Ik geloof er heilig in dat dit de beste benadering is. Dit ben ik, en dit kan ik. Dit is voor mijn cliënten, de mensen die goed een relatie willen afsluiten en verder willen, veel beter.”

Meer informatie over Patrizia Marcucci en haar manier van werken is te vinden op haar website. Vrijblijvend kennismaken? Dat kan. In het kader van de Dag van de Echtscheiding op 14 september, maakt ze dan of op een ander moment graag tijd voor je vrij.

Patrizia Marcucci
Sophiastraat 34
4811 EM Breda
Tel 085-2030059