Fietsers op weg naar het station.
Fietsers op weg naar het station. Foto: Amber Janssen

Tot welke afstand is een fiets de beste keuze?

Advertorial

(advertorial) - Wil je op de fiets naar je werk of school, in plaats van met de auto of met het openbaar vervoer? Er zijn dan verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om te bepalen of de fiets voor jou een geschikt vervoersmiddel is. Want wat bepaald of een afstand te ver is of niet, en welke kosten komen er bij de verschillende vervoersmiddelen kijken? Hieronder lees je alles over de voordelen van fietsen, welke afstand geschikt is en wat de kosten zijn.


De voordelen van fietsen

Er zitten verschillende voordelen aan het op de fiets naar je werk of naar school reizen. Allereerst is de beweging die je krijgt natuurlijk heel gezond, waarbij je ook nog eens door de frisse buitenlucht fietst. Dit heeft ook als voordeel dat je een goede conditie krijgt en frisser op je plaatst van bestemming aankomt. Daarnaast ben je met een fiets niet afhankelijk van andere vervoersmiddelen. Het kan zijn dat je (nog) geen rijbewijs hebt, of dat het OV een slechte verbinding naar jouw huis heeft. De belasting voor het milieu van het reizen met een fiets is veel lager dan die van een auto of het OV. De kosten zijn natuurlijk ook veel lager, meer hierover lees je hieronder.

Welke afstand met de fiets?

Welke afstand je maximaal met de fiets wilt afleggen om naar je werk of school te gaan, zal afhangen van jouzelf. Er zijn genoeg mensen die elke dag tussen de 20 en de 40 kilometer naar hun werk fietsen. Deze mensen vinden het vaak heerlijk om te fietsen en zijn hier erg fanatiek in. De meeste mensen vinden een maximum van 20 km afstand goed af te leggen op de fiets, omdat dit in een uurtje is af te leggen. Met de opkomst van de elektrische fiets zie je wel dat mensen bereid zijn langer te fietsen, omdat een elektrische fiets sneller kan en het fietsen lichter aanvoelt. Afstanden van 30 of 35 kilometer zijn dan niet meer ondenkbaar om op de fiets af te leggen. Als je dicht bij je werkt woont, in een grote stad, is het vaak makkelijker om op de fiets te gaan dan met een auto of het OV.

De kosten van de verschillende opties

Een groot voordeel van op de fiets naar je werk is de lage kosten, een fiets hoef je alleen maar vooruit te trappen. Ook zijn de onderhoudskosten veel lager dan die van een auto of een scooter. Een elektrische fiets heeft dan wel weer een hogere aanschafprijs. Ga je met de auto dan moet je rekening houden met de brandstof en de parkeerkosten. Daarnaast zijn de vaste- en onderhoudskosten veel hoger dan die van een fiets. Het openbaar vervoer heeft weinig vaste kosten, maar je betaald wel om te reizen. Heb je de mogelijkheid om met de fiets te gaan, dan zul je moeilijk een goedkopere manier van reizen vinden. Met de elektrische fiets moet je naast de hoge aanschafkosten, er ook rekening mee houden dat je deze veilig kunt parkeren. Dieven hebben het vaak voorzien op elektrische fietsen, waardoor een bewaakte fietsenstalling een aanrader is (zet je fiets wel goed op slot met een degelijk fietsslot). Je moet voor de fiets een goed kettingslot kopen, en kun je deze niet veilig parkeren, dan is dit ook geen optie.

Wat kies jij?

Of je ervoor kiest om met de fiets naar je werk of naar school te gaan, hangt er dus voornamelijk vanaf hoe lang jij bereid bent te fietsen. Ook het budget telt mee, want heb je geld voor een elektrische fiets, dan kun je weer een stuk verder naar je werk of school fietsen. Zeker wanneer je in een stad woont, is de fiets bijna altijd een goede oplossing, omdat het vaak sneller is en de beweging erg gezond is voor je. Daarnaast ben je dan geen geld kwijt om de auto te parkeren. Kijk vooral goed naar wat jij wilt en wat jouw situatie toelaat om te doen.