Leerlingen van Basisschool de Spoorzoeker bij de start van de wedstrijd ‘Je bent een held met je geld als…’ samen met Boaz Adank, wethouder.
Leerlingen van Basisschool de Spoorzoeker bij de start van de wedstrijd ‘Je bent een held met je geld als…’ samen met Boaz Adank, wethouder. Foto: Chatime

Over geld praten is leuk

Advertorial

(advertorial) - Hoe houd  je zakgeld over om te sparen? En waarom lijkt het alsof je minder hebt uit te geven dan je klasgenootje? En is dat wel zo? In de Week van het geld is dat een interessant onderwerp om met elkaar te  bespreken. In Breda gebeurt dat onder andere op de basisscholen met het educatieve programma ‘Held met geld’.

Breda is op 25 maart 2019 de gaststad voor de landelijke opening van de Week van het geld. Koningin Maxima verricht de officiële opening tijdens een bijeenkomst in het Rat Verlegh Stadion. Het bevestigt voor Breda dat het met de aanpak van schuldpreventie voor jeugd en jongeren op de goede weg is.


De Week van het geld is een landelijk initiatief van het landelijk platform Wijzer in geldzaken met als doel kinderen te leren omgaan met geld.  Ieder jaar is er in maart een landelijke themaweek waarin er op veel scholen extra aandacht is voor het onderwerp geld.

Jong geleerd, oud gedaan
“Door kinderen al op jonge leeftijd financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd”, aldus Wijzer in geldzaken. “Immers, jong geleerd is oud gedaan! Het is van belang om zo vroeg mogelijk te beginnen met leren omgaan met geld. Uit recente cijfers blijkt dat zo’n 40% van de Nederlandse jongeren niet of nauwelijks voldoende beschikt over financiële vaardigheden.”

Held met Geld, de Bredase preventie-aanpak,  doorbreekt het taboe om over geld te praten. “Met inzet van  educatieve, informatieve en creatieve manieren werken de partners aan bewustwording”, volgens het team Held met geld.“ Preventie is het uiteindelijke doel. “Preventie van schulden en daardoor de vaak noodzakelijke latere hulpverlening.”  

Financieel bewustzijn
Waarom zouden meer scholen aan het programma moeten meedoen? “Je biedt de leerlingen niet alleen maar een paar leuke uurtjes, als je aanhaakt bij de Week van het geld of lesprogramma’s door het jaar heen. Je biedt ze een basis voor financieel bewustzijn en dat levert heel veel voordelen voor hun toekomst. Want wie goed omgaat met zijn geld, kan later ook betere keuzes maken, ook als het gaat om eten of sporten.”

Op dit moment is al een flink aantal basisscholen betrokken bij de Week van het geld. “De komst van Maxima en de start van de themaweek in Breda kan ons een extra zetje geven om via educatie jonge inwoners geld-wijs te maken. Onze boodschap: leren omgaan met geld brengt je verder.”

Samenwerking
De Bredase aanpak kent sowieso een jarenlange, hechte samenwerking rondom preventieaanpak van schulden. Vaste partners werken met de Gemeente Breda samen, zoals  de Stichting het Instituut Maatschappelijk Welzijn, Avans Hogeschool (opleiding Social Work), ROC West-Brabant , NAC Teamplay en andere partners in de wijken en dorpen.

De nationale themaweek vindt plaats van 25 tot en met 29 maart en het  thema is ‘Ben jij een held met je geld?’.  

Meer informatie is te vinden via www.weekvanhetgeld.nl en www.breda.nl/je-bent-een-held-met-geld-als