Foto: Shutterstock

Dé checklist voor een grote zomerschoonmaak

  Advertorial

(Advertorial) - Met het begin van de lente begint het bij vele huishoudens te kriebelen. Na een lange winter veel binnen zitten mag het nu allemaal weer schoon en fris. Een goede insteek, maar met die ‘grote schoonmaak’ let men vooral op het interieur; de bank afstoffen of de koelkast en vriezer leegruimen. Dat terwijl onderhoud aan de rest van het huis net zo belangrijk is. Daarom introduceren wij graag de zomerschoonmaak: een overzicht van activiteiten en controles voor een goed onderhouden huis, perfect voor de zomer. 


Check op lekkages 

Misschien niet het leukste om te doen, maar het bespaart een hoop ellende op de lange termijn. En juist de zomer is het ideale moment. Daarom toch even die kruipruimte in om te controleren op eventuele lekkages. In de winter is het namelijk niet geheel ongebruikelijk dat waterleidingen bevriezen. In de zomer, of de lente, ontdooien deze weer en kunnen gaan lekken. Hetzelfde geldt voor rioleringsbuizen. 

Oude panden en lekkages 

Breda telt tal van prachtige oude panden. Ben jij de gelukkige eigenaar van één van hen? In dergelijke woningen bevinden zich nog wel eens cv-leidingen in de kruipruimten. Het is vrij eenvoudig om te achterhalen of deze lekken. Zo moet je vaker dan één of twee keer per jaar de cv-ketel bijvullen. Test ook lekkages door de kranen minstens een uur niet te gebruiken. Kijk vooraf én achteraf naar de watermeter en of het wieltje op de meter stil blijft staan. Is dit het geval? Dan zit je goed. 

De gevel 

Tot op een zeker punt is het eenvoudig om zelf de buitenkant van het huis bij te houden. Controleer bijvoorbeeld de ramen en deuren op inbraakveiligheid. Andere zaken kan je beter overlaten aan professionals. Zoals het daadwerkelijke onderhoud van de gevel zelf. Situaties zoals een vieze buitenmuur of complexe bekleding vragen om een specialistische aanpak. Gelukkig zijn er bedrijven die in heel Nederland werkzaam zijn, van Breda tot Zeeland. Zoals Prova gevelreiniging. Bespaar dan ook niet op gevelreiniging. De kosten gevelreiniging bij Prova verdienen zich op de lange termijn weer terug.

Het dak 

Kom van dat dak af? Voor een ‘gezond’ huis is het juist belangrijk dat je eens in het jaar het dak op gaat om hem te controleren. Uiteraard alleen wanneer de bouw van jouw huis dit toe laat: veiligheid voorop! Een dak heeft immers veel te verduren en nalatigheid kost een vermogen. Inspecteer daarom:

  • Of de dakpannen nog recht liggen
  • De goten op scheuren
  • Het houtwerk op houtworm

Overige installaties 

Wie heeft niet de neiging gehad om de rookmelders eraf te halen en nooit meer terug te zetten? Menig huishouden is wel eens (wakker) geschrokken van een op hol geslagen rookmelder. En toch, het is een onmisbare installatie. Controleer daarom de rookmelders middels de testknop. Wonende in een nieuwbouwwoning? Houd de testknop wat langer ingedrukt, dit maakt dat alle rookmelders tegelijkertijd voor een kort moment afgaan. Zo weet je dat deze goed gekoppeld zijn. 

redactie,
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief