Afbeelding
Foto: Barbara Trienen

Rijplaten versus draglineschotten: Zoek de verschillen

Door: Redactie Advertorial

(advertorial) - In Breda worden tal van festivals georganiseerd. Je herkent dan ook vast wel die looppaden naar de festivals toe. Rijplaten of draglineschotten vormen die looppaden. Je vindt ook rijplaten of draglineschotten op bouwplaatsen. Ze zijn toepasbaar bij de weg- en waterbouw, grondboortechniek, kraanopstelplaatsen en bij ondergrondse infra. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de twee?

1. Het materiaal

Traditionele draglineschotten zijn van hout gemaakt. Door het massieve hout zijn de draglineschotten zwaar, wat een beschadigde ondergrond tot gevolg heeft. Daarom heeft Ferex rijplaten een oplossing bedacht. Ga je draglineschotten huren voor een festival of bouwplaats? Overweeg dan de composiet rijplaten van Ferex. Dit materiaal is in vergelijking tot hout een stuk lichter. Dat maakt dat de rijplaten beter hanteerbaar zijn.

2. Het effect op het milieu

De verschillen in materiaal zorgen ook voor verschillen in effect op het milieu. Wanneer je houten draglineschotten wil gebruiken, heb je ook grondbewerking nodig. Zo dien je voorafgaand een puin- of zandbed aan te leggen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Vaak is het achteraf nodig om de grond te herstellen. Composiet rijplaten zijn daarentegen behoorlijk flexibel, en volgen de ondergrond. Daarnaast spreidt het materiaal de belasting optimaal. Dat betekent dat zwaar verkeer als draglines en kranen over de rijplaten kunnen rijden, en daarbij de ondergrond zo min mogelijk beschadigen. Flora en fauna blijft behouden!

3. De kosten

Het spreekt voor zich dat grondbewerking extra kosten met zich meebrengt. Dat maakt het gebruik van composiet rijplaten een stuk voordeliger. En dan hebben we het nog niet over de vervoerskosten. Doordat composiet zo’n lichtgewicht materiaal is, is het mogelijk om dubbel zoveel rijplaten te vervoeren en te plaatsen. Dat zorgt voor een halvering van de logistieke bewegingen. Dit bespaart tijd én brandstofkosten.

4. Veiligheid op de bouwplaats

Niet geheel onbelangrijk is de veiligheid op de bouwplaats. De composiet rijplaten beschikken over een antislipprofiel en zijn via een liplasverbinding goed aan elkaar gekoppeld. Dit voorkomt een vieze weg van rijplaten. Zeker met regenachtig weer is dit een groot voordeel. Houten draglineschotten worden daardoor glad, en het struikelrisico is daarmee groter. Het struikelrisico op een gesloten vloer van composiet rijplaten is een stuk kleiner. 

5. Geschiktheid bij projecten

In vergelijking tot de houten draglineschotten zijn composiet rijplaten voor veel projecten geschikt. Zoals genoemd zijn de traditionele draglineschotten zwaar. In een drassige ondergrond zullen ze snel wegzakken. Composiet is een materiaal met een groot drijvend vermogen. Dat maakt dat het zelfs mogelijk is om een tijdelijke vloer op water aan te leggen.

En, heb jij de verschillen gevonden?