Afbeelding
Foto: Sam Clarck Unsplash

Zelf klussen in 2023: hoe pak je dat aan?

Door: Redactie Advertorial

(advertorial) - Stijgende energieprijzen en de inflatie van 2022 hebben ervoor gezorgd dat het leven steeds duurder wordt. Waarschijnlijk zijn klussen in en rondom het huis de eerste die je laat liggen, omdat je misschien wil besparen op kosten. Door de duurder wordende grondstoffen en het meestijgende uurtarief van de specialist zijn opdrachten in bijna iedere techniek duurder geworden. Niet alleen kosten spelen mee in deze beslissing, maar ook wachttijden bij bouwbedrijven kunnen een reden zijn om klussen uit te stellen. Toch is dit voor Nederlanders geen reden om niet te beginnen aan projecten in en rond het huis: veel mensen gaan gewoon zelf aan de slag. Hoe pakken die thuisklussers dat aan?

Keuzes maken
In de 21e eeuw is het niet moeilijk om aan informatie te komen. Binnen no time kun je een uitlegvideo vinden van het lassen van een stalen deur, het aanleggen van een visgraat vloer of het opknappen van je badkamer. De benodigdheden bestel je online en binnen een paar dagen kun je al beginnen. Het is wel verstandig om van te voren te bekijken welke klus je gemakkelijk zelf kunt doen en welke je beter aan de professional kunt overlaten. Denk bijvoorbeeld aan het lassen van een deurframe of hekwerk. Je kunt natuurlijk zelf een TIG lasapparaat of een MIG MAG lasapparaat kopen of huren, maar de kans is groot dat je dan onder de streep niet goedkoper uit bent dan wanneer je het uitbesteed aan een lasbedrijf. Daarbij komt ook dat een uitlegvideo waarschijnlijk niet toereikend zal zijn voor iemand die nog nooit een hekwerk heeft gelast.

Waar op letten?
Zodra je alle voor- en nadelen van je beoogde klus op een rijtje hebt gezet en hebt besloten of je de klus zelf oppakt of uitbesteedt, kun je beginnen. Populaire klussen zijn het stucen en schilderen van muren, het aanleggen van (laminaat)vloeren of het bouwen van een tuinhuisje. Met deze zaken kun je besparen op kosten, maar let er op dat je waarschijnlijk wel meer tijd kwijt bent. Als je gaat klussen thuis, is het verstandig om een kostenplaatje te maken en een schatting te maken van de tijd die je er aan kwijt zal zijn. Ook is het verstandig om te checken of je een vergunning nodig hebt voor de klus. Denk bijvoorbeeld aan een vergunning voor een tuinhuis. Met klusjes in en om het huis is het ook belangrijk om in de gaten te houden waar de water- en elektraleidingen lopen. Als je deze beschadigt, ben je ver van huis.

Ondanks het feit dat alles duurder wordt, is het dus niet nodig om klusjes te laten liggen. Maak een goede afweging tussen de kosten en de tijd die je zelf kwijt zou zijn tegenover de kosten en de tijd die je kwijt bent als een professional het doet én zorg dat je een checklist afgaat als je beslist zelf aan de slag te gaan. Zo hoef je niet stil te zitten en kun je jouw huis helemaal klaarmaken in 2023.