Afbeelding
Foto: Fauxels

7 tips om duurzamer te surfen op het internet

Door: Redactie Advertorial

(Advertorial) - We weten allemaal dat we zuiniger om moeten gaan met energie en minder moeten consumeren om de planeet te beschermen. Anders lukt het nooit om de klimaatopwarming binnen de acceptabele grenzen te houden! Wist je dat jouw internetgedrag ook invloed heeft op het milieu? Daarom hebben wij voor jou enkele tips om duurzamer te surfen op het internet.

1. Gebruik een groene zoekmachine 

Ecosia is een zoekmachine die sterk lijkt op Google. Net als Google maakt men winst door advertenties te tonen. Echter, deze winst wordt door Ecosia niet gebruikt om aandeelhouders te betalen, maar wel om bomen te planten. Deze bomen halen CO2 uit de lucht en dat draagt bij aan een schonere planeet. In de plaats van een groene zoekmachine kan je ook een zwarte zoekmachine overwegen: Blackle. Dit is een energiebesparende versie van Google. Het bespaart energie door een zwarte achtergrond te gebruiken in plaats van een witte achtergrond.

2. Kies voor een duurzame telecomprovider 

Sommige telecombedrijven spannen zich extra in om duurzaam te zijn. KPN is onlangs uitgeroepen tot het duurzaamste telecombedrijf en is hier een voorbeeld van. Sinds 2012 is KPN ook onafgebroken opgenomen in de top tien van de meest duurzame bedrijven. Bij KPN streven ze naar 100% duurzame energie. Er lopen ook verschillende initiatieven om de impact op het milieu te verminderen.

3. Betaal met duurzame cryptomunten 

Cryptomunten, zoals Bitcoin, verbruiken veel energie. Gelukkig zijn er nu ook cryptomunten die veel minder energie verbruiken en die duurzamer zijn, bijvoorbeeld Cardano en Ethereum. Deze cryptomunten winnen aan belang en kunnen ook gewoon worden verhandeld via populaire handelsplatforms als Tesla Coin (https://tesla-coin.io/nl/). 

4. Gebruik groene energie 

Als je echt duurzaam wilt internetten, kun je overstappen op groene energie. Jouw computer en router draaien dan op energie die op een milieuvriendelijke manier is opgewekt, bijvoorbeeld uit de zon, uit wind of uit water. In een ideaal geval wek je de energie ook lokaal op, bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak.

5. Gebruik WiFi in plaats van 4G of 5G

Het gebruik van wifi is over het algemeen energiezuiniger dan surfen via 4G of 5G. Dus als je thuis bent, schakel dan over op wifi. Als je niet thuis bent, krijgen openbare hotspots de voorkeur. Maar weet: soms is de meest duurzame optie om gewoon even niet te internetten. Ga naar buiten, geniet van het park en geef je ogen wat rust.

6. Zorg dat bedrijfsservers minder energie verbruiken 

Ook de cloud verbruikt energie. Hoe meer data je opslaat in de cloud, hoe meer energie dat kost. Dus maak er een gewoonte van om regelmatig oude bestanden die je niet meer nodig hebt, te verwijderen. Elke e-mail die je ontvangt, verbruikt eveneens energie. Meld je dus af voor nieuwsbrieven en andere e-mails die je niet echt nodig hebt.

7. Bespaar energie op jouw apparaten 

Sommige apps verbruiken veel meer energie dan andere. Kijk eens kritisch naar de apps op je telefoon en verwijder deze die je niet echt nodig hebt. Of voorkom dat apps op de achtergrond energie blijven verbruiken. Wat jouw apparaten betreft: schakel deze uit als je ze niet gebruikt. Door jouw computer of tablet niet op de slaapstand te laten staan en het gewoon uit te schakelen, bespaar je energie.