Belangrijk zijn

Column

Ik heb nog eens even mijn gedachten laten gaan over wat Ronnie Stam zei, de vrijdag voordat hij zes jaar NAC achter zich liet. "Ik wil belangrijk zijn voor NAC." De trainer zag dat ook zo, zo gaf de speler tevreden aan. Maaskant liet het ook meerdere malen blijken. "Ronnie is een winnaar voor NAC." Op het middenveld lag zijn hart, daar hoorde hij thuis.
Na maandagavond snapte ik pas echt wat ze beiden bedoelden. Ik dacht, dat gaat over het spel op de mat. Ronnie, nu echt volwassen, taakbewust, ervaren, neemt NAC dit seizoen aan het handje naar weer een prima reeks wedstrijden. Tijdens de oefencampagne liet Stam ook zien die rol meer voor zich op te eisen. Lange pass over de hele, temporiseren. Het team aanjagen. Lekker fel.
Maar dat bedoelde Stam niet. En Maaskant ook niet. Belangrijk zijn voor NAC. De middenvelder bedoelde, ik breng geld in het laatje. Zo'n twee miljoen naar het schijnt. Dat plaatst ook de opmerking van Maaskant in een ander licht. Een winnaar. Inderdaad. Met twee miljoen kan NAC acht spelers het voor NAC dikke salaris van 2,5 ton betalen, een heel seizoen lang. Of het hele stadion elke thuiswedstrijd drie keer een rondje geven en dan nog overhouden.
Het was een recordtransfer voor NAC. "Dat verdient die jongen", lachte directeur Theo Mommers door de telefoon. Stam voetbalt dadelijk voor FC Twente. Misschien wel als rechtsback. Niet zijn plek, zo zei hij. Maar als Twente dat wil. "Prima."
Belangrijk zijn voor NAC. Wie is de volgende?

Wijnand Nijs