Persoonlijke overwinning

Column

‘En? Wat ga jij lopen?’ Ik moet even over de vraag nadenken.‘Wat ík ga lopen? Oh, ik doe dit jaar de tien kilometer.’ ‘Nee, nee, dat bedoel ik niet’, zegt de vragensteller – óók een loper - ongeduldig. ‘Welke tijd denk je te gaan lopen?’ Ik haal mijn schouders op en zeg dat ik dat nog echt niet weet.

Bij veel lopers die meedoen aan een wedstrijd draait het schijnbaar om tijd, om minimaal het verbeteren van een persoonlijk record. Ik heb de strijd al gewonnen voordat ik nog maar één stap heb gezet. Als ik mijn schoenen aantrek, is mijn persoonlijke overwinning geboekt. Dat is het moment dat de schakelaar in mijn hoofd omgaat en ik ervoor gá. Lopen doe ik niet om tijden te verbeteren, lopen dient bij mij maar één doel: mijn bovenkamer fris houden. Als mijn benen namelijk net zo hard gaan als de gedachtes in mijn hoofd, ontstaat er meer evenwicht.

Het is een strijd die ik met mijzelf aanga. Daarom loop ik waarschijnlijk het liefste alleen. Behalve aanstaande zondag bij de Singelloop. Dan loop ik met duizenden andere solisten samen. Dan ga ik ongetwijfeld weer genieten - net als tijdens de vorige drie edities van de Singelloop - van de illusie dat al die straten in de binnenstad speciaal voor mij zijn afgesloten, dat al die mensen speciaal voor mij klappen, dat al die bandjes langs de kant – vooral die in de Boschstraat – speciaal voor mij het beste van zichzelf laten horen. Aanstaande zondag zal het voor mij absoluut niet moeilijk zijn om te winnen. Mijn schoenen staan vast klaar; ik heb ze zo aan. Die overwinning op mezelf kan ik nu al bijboeken.

Tot zondag!

Hennie van de Kar-Vervooren
www.hennievandekar.nl

Hennie van de Kar-Vervooren is zelfstandig werkend tekstschrijfster sinds 2001 en loopt tussen de bedrijven door twee of drie keer per week hard.