Homo’s en lesbo’s aan de top

Column

Machogedrag oorzaak kredietcrisis? Het feit dat de financiële wereld wordt gedomineerd door mannen heeft waarschijnlijk een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van de kredietcrisis, aldus hoogleraar Piet Keizer.

Een teveel aan testosteron raast door de financiële instellingen. Meer oestrogeen zou voor een gezond financieel klimaat zorgen.
Meer vrouwen aan de top zou een matigende invloed hebben op het machogedrag van mannen. Of dit het geval zal zijn vraag ik me af.

Een teveel aan testosteron zorgt ervoor dat mannen veel competitiever ingesteld zijn en een winnaarsmentaliteit hebben. Je ziet dit al op jonge leeftijd. Als je jongens en meisjes individueel laat lopen in een hardloopwedstrijd, halen ze iedere keer dezelfde tijd. Als je zowel de jongens als de meisjes apart in tweetallen laat lopen, zie je dat de tijd voor de meisjes ongeveer gelijk is. Maar de jongens gaan sneller als ze samenlopen en ze gaan nóg sneller als ze tegen een meisjes lopen.
Zo stelden onderzoekers van de universiteit van Liverpool ook vast dat mannen met veel grotere bedragen gokten als een foto van een vrouw op de achtergrond werd geprojecteerd.
Maakt de aanwezigheid van vrouwen, dus juist geen machogedrag los bij de mannen?
Zit het machogedrag in de genen en zijn mannen niet slechts slachtoffer van hun testosteron?

In de oertijd was de vrouw de spin in het web van de gemeenschap. Terwijl de man ver weg in zijn berenvel aan het jagen was met alle risico’s van dien, regelde het vrouwtje het sociale leven en hield zich bezig met het wel en wee van het kamp. De moedigste man die het meest vaardig was in het maken van wapentuig, en het meeste voedsel meenam, was het meest geliefd bij de vrouwen.
Dat waren de mannen met wie de vrouwtjes het liefst wilden paren en dus voor nageslacht mochten zorgen.

Zijn de vrouwen dan schuldig aan deze crisis? De topbankiers zouden hun machogedrag ogenblikkelijk staken als het niet structureel door hun vrouwen werd aangemoedigd en beloond. Zijn wij vrouwen niet belust op rijke, machtige mannen, die in mooie huizen wonen en in grote bolides rondrijden (liefst met chauffeur). Nee, wij willen kerels met ballen, propvol met testosteron! Wij drijven die mannen ertoe risico’s te nemen en zo goed mogelijk te presteren. Maar ja, daar kunnen wij vrouwen ook niks aan doen: zijn de oestrogenen hè! Wij willen tenslotte een sterk nageslacht.

Het risicozoekende gedrag van mannen heeft ons veel welvaart gebracht, maar als hun scoringsdrift niet in toom wordt gehouden, gaat het mis.
Ik zie dan ook nog maar één oplossing om dat machogedrag in te perken:
Niet méér vrouwen aan de top, maar meer homo’s en lesbo’s.