De Lemming en de Crisis

Column

'Will take any job.' De man houdt het bord met de weinig opbeurende tekst slapjes omhoog terwijl hij verdrietig onder zijn vilten hoed in de camera kijkt. Het is een foto uit 1930, geloof ik, genomen in New York ten tijde van de Grote Crisis. De foto is me om een of andere reden altijd bijgebeleven. Wellicht om een keer aan te refereren.

Daar is het dan nu wel tijd voor, want als we zowat iedereen met enig intellect mogen geloven stevenen we als Lemmingen op de afgrond af; blind achter elkaar aanhollend. De financiële economie heeft de echte economie geraakt, heet het. Ik heb nooit gedacht dat die twee überhaupt zijn te scheiden. Geld, of liever het plotselinge gebrek eraan, treft altijd de economie van de werkende man, want die heeft tenslotte het geld op die financiële markten in essentie mogelijk gemaakt.

Nu schreeuwt iedereen moord en brand en beginnen bedrijven als DAF en NEDCAR met het ontslaan van de flexwerkers en uitzendkrachten. De bouwsector heeft al een verlies van 20.000 arbeidskrachten in het verschiet, terwijl we zes weken geleden de Polen niet konden aanslepen. De huizenmarkt staat zwaar onder druk. Makelaars scheiden zelf al het kaf van het koren. En de horecabazen? Tja, dat zijn net boeren, die klagen altijd.

Nu zijn Lemmingen aardig intelligente beesten. In tegenstelling tot wat velen denken springen ze bij Dover niet en masse van de 'cliffs' omdat ze daar toevallig zin in hebben. Nee, ze zijn in dat specifieke jaar dermate in aantal gegroeid dat ze op zoek gaan naar een andere territorium, waarbij ze normaal gesproken ook beken en riviertjes overzwemmen. De neerstortende Lemming is dus eigenlijk op zoek naar nieuw afzetgebied. Het Nauw van Calais is in dit geval iets te breed. Bijkomend voordeel is dat het opvolgend jaar na deze massa-suïcide er genoeg eten en leefruimte is voor iedere Lemming.

Of hoe een econoom het laatst formuleerde: "De positieve tendens van een crisis van deze omvang is de op handen zijnde nivellering en het daarmee gepaard gaande nieuwe elan."
Ook goed.