De kroonprins

Column

Je hebt de koning en zijn opvolger. In een monarchie is dat heel simpel – meestal- en duidelijk. Beatrix en Willem-Alexander, Elizabeth en Charles. Voorbestemd, vanaf de geboorte duidelijk. En in het voetbal...

In het voetbal is alles anders. In het voetbal volgen de troonopvolgers elkaar haast jaarlijks op, wordt de ene coup na de andere gepleegd en vallen mensen van hun troon.
In het voetbal is ook niks voorbestemd. Wel zijn de kroonprinsen meestal jong. Of relatief jong. Ook is vaak niet duidelijk wie er op de troon zit. In elk geval binnen Nederland niet. Daarbuiten is het duidelijk: Tsaar Guus. Maar in onze Mickey Mouse-competitie? Huub Stevens? Mwah. Van Basten? Euh? Van Gaal lijkt de meest voor de hand liggende keuze. Van Gaal is nu weer hot, maar was dat afgelopen seizoen duidelijk niet.
In deze periode zonder grote, duidelijke leider is het spel om het kroonprinsschap op de wagen. Vooral in de media. Trainers zelf roepen altijd om het hardst dat zij daar niet gevoelig voor zijn. Heel bij de hand, want de beroepsgroep is door schade en schande wijs geworden. Met kroonprinsen loopt het immers vaak niet goed af. Of in elk geval niet meteen. Pim Verbeek? Kroonprins bij Feyenoord, kwam ten hoogste tot de eerste trede bij het bestijgen van de troon toen hij er weer vanaf smakte. Heeft daarna twintig jaar lang moeten bouwen aan zijn carrière en is nu, na al die jaren, pas een gerespecteerd trainer. Maar bij lange na geen koning.

Maaskant was als broekie ook al snel de kroonprins van het trainersgilde. Nauwelijks dertig of al de baas van een eerste- en later een eredivisieploeg. Petje af. De nieuwe kroonprins was opgestaan! Zijn naam? Robert Maaskant. En vervolgens na RBC, Willem II (ontslagen), RBC (ontslagen) en MVV (vertrokken) succesvol bij NAC. En daarvoor het kroonprinsschap al ontnomen. Het woord kan hij al niet meer horen. Hij weet hoe het werkt.
Bij de tegenstander van zaterdag, NEC, zit zijn opvolger in het kroonprinsschap: Mario Been. Combineert branie en resultaten. Lijkt meer uit zijn trainerschap te gaan halen dan uit zijn voetbalcarrière. Dan ben je al snel kroonprins, al is Mario (bijna 45) wel wat oud. Maar ach, dat maakt niks uit, weet ook Charles, die is net 60, en voorbestemd om voor eeuwig kroonprins te blijven.
Wat dat betreft staat de heren Been en Maaskant nog heel wat te wachten. Voorbestemd of niet. Van de ‘titel’ kroonprins kom je pas af als je zelf op de troon zit. Te hopen voor NAC dat Robert nu verder klimt.
En voor Maaskant zelf. Want kroonprins op je zestigste, wie lijkt dat nu leuk?