Help! De wereld vergaat!

Column

Heeft u ook donderdag naar Netwerk gekeken? Misschien wist u het al? Ik was echt totaal onwetend.
In 2012 gaat het gebeuren: Het einde van de wereld die wij kennen is nabij.

Steeds meer Nederlanders raken in de ban van een beweging die het einde der aarde voorspelt. In 2012 zal een serie aardbevingen en vulkaanuitbarstingen het meeste leven op de wereld verwoesten. Het zal heel koud en donker worden, omdat de zon niet meer kan doorbreken door een dikke laag stof die over de aarde valt. Vloedgolven zullen over de aarde spoelen.

De aanhangers houden overal rekening mee. Zo had de mevrouw die in Netwerk was te zien zich op het ergste voorbereid. Ze had een koffer met een reddingsvlot erin die vanzelf openspringt, als hij in contact komt met water. Aan de koffer zat een touw, zodat ze die zo uit het raam kon laten zakken. En dan maar drijven op goed geluk. Verder had ze een grote EHBO-doos, een masker en handwarmers tegen de kou, en een noodrantsoen met, let wel, houdbaarheidsdatum 2018. Een zaklantaarn hing klaar, die ze al heel praktisch in gebruik had als nachtlampje. Want elektriciteit hebben we dan natuurlijk ook niet meer. Ik dacht nog bij mezelf: Hopelijk heeft ze er ook rekening meegehouden er geen oplaadbare batterijen in te doen.

Maar nu even serieus. Het wordt wereld wijd een steeds grotere groep. Ook in België geloven de ‘overlevingsgroepen’ dat alleen mensen in een onzinkbare boot het kunnen overleven of op een hoogte van meer dan 2,5 kilometer. Ze willen daarom nu al beginnen met het bouwen van bunkers in het hooggebergte van Afrika. Er wordt zelfs aangeraden om zelfmoordpillen bij de hand te houden voor als we buiten de boot vallen.
Dit alles wordt gebaseerd op de oude Mayakalender die voorspelt dat op 21 december 2012, ja verdorie net voor de kerst, er een einde aan de wereld komt.

Later op de avond kijk ik nog gezellig naar Pauw en Witteman. Daar zit als gast meneer Huibers.
Deze meneer heeft de Ark van Noach nagebouwd. Deze meneer is overtuigd van het scheppingsverhaal en wars van de evolutietheorie. Hij wil dit verhaal weer onder de aandacht brengen. Volgens hem heeft God de wereld vernietigd, omdat hij de wereld een beetje zat was. De zondvloed kwam over ons heen. Noach redde 8 mensen en van alle dieren nam hij er twee mee (mannetje en vrouwtje natuurlijk). Ja, ook de dinosaurussen, maar die waren wel kleiner,natuurlijk. Dit moet wel een onzinkbare boot zijn geweest denk ik zo.

Toen kwam ik op het lumineuze idee: De redding van de gelovigen is nabij. Niks geen bunkers in Afrika of reddingsvlotten klaarzetten. Laten we met z’n allen een ticket reserveren voor die ark van Noach, daar kan genoeg op, want die dino’s hoeven niet meer mee.
En ik… ik hoef ook niet mee. Ik ben daar veel te nuchter voor. Maar mocht het dan toch gebeuren dan loop ik polonaise met mijn familie en vrienden en zing: “Als we gaan, dan gaan we met z’n allùh, de kroegen overvallùhu, hier in ons mooi Breda.” En we heffen dan samen het glas met ons aller Thijs van der Molen en zingen verder: “Drinke, drinke, drinke, totte we zinke, zinke, zinke. Beter zat dan stapel gè-è-èk…….