Wijze woorden van Tambo

Column

Een Bredase delegatie van raadsleden en bestuurders is van zondag 23 tot en met vrijdag 28 november in het Zuid-Afrikaanse Ekurhuleni. De Bredanaars hopen door middel van kennisoverdracht een steentje bij te dragen aan de sociale woningbouw ter plaatse. Voor BredaVandaag.nl houden ze een dagboek bij. Vandaag deel 2, Miriam Haagh.

Dinsdag 25 november 2008

Onze tweede dag in Zuid-Afrika; een dag vol indrukken. Want na een eerste dag met intensief overleg en vergaderen in zalen zijn we vandaag echt de gemeente gaan bekijken. Ekurhuleni is één van de zes Metropolitan Municipalities van Zuid-Afrika en daarmee ook één van de meest verstedelijkte gebieden van het land. Met 2,5 miljoen inwoners en bijna 2000 vierkante kilometer oppervlakte is het een indrukwekkende counterpart voor de gemeente Breda.

In een grote stadsbus hebben we de gemeente verkend. Er waren veertien Ekurhuleense gemeenteraadsleden en vijf ambtenaren die ons vergezelden. De gesprekken in de bus liepen uiteen van: “hoe verlopen bij jullie de gemeenteraadsverkiezingen” tot “de problematiek en uitdaging van van de wijkontwikkeling in Breda en de verplaatsing en verbetering van de leefomstandigheden in een groot aantal informal settlements (“krottenwijken”)”.

De beelden die we kregen van de stad waren soms verwarrend. Aan de ene kant rijd je door een gebied dat volop in economische ontwikkeling is, met het grote internationale O.R. Tambo airport – voorheen Johannesburg airport- en brede snelwegen waar net als bij ons in de spitstijd volop files staan. Volop kansen voor ontwikkeling en voor economische relaties die ook zeer interessant zijn voor Breda. Aan de andere kant word je om de paar kilometer geconfronteerd met grote groepen inwoners die leven in golfplaten huizen, zonder werk, zonder voedsel en als er niet snel iets verandert ook zonder toekomst. Dat onze huisvestingsprojecten keihard nodig zijn, werd ons vandaag nog beter duidelijk dan gisteren na goede gesprekken.

Naast alle activiteiten en bezoeken op het gebied van woningbouw en stedelijke ontwikkeling hebben we vandaag ook meer geleerd over Oliver Tambo. Voor de zwarte Zuid-Afrikanen is hij naast Nelson Mandela een enorme held die zijn leven heeft gegeven aan de strijd tegen de apartheid en een vreedzame oplossing en toekomst voor Zuid-Afrika.

Tambo is overleden en zijn graf hebben we vandaag bezocht in Ekurhuleni. Zijn wijze woorden hebben misschien vandaag wel de meeste indruk gemaakt van alles...laten we hopen en eraan meewerken dat zijn woorden het echte Zuid-Afrika van de toekomst mag zijn.

“It is our responsibility to break down barriers of division and create a country where there will be neither whites or blacks, just South Africans free and united in diversity” Olivier R. Tambo

Miriam Haagh