Petje af

Column

Ruim negentien jaar geleden kwam Andro Knel om het leven. Voetballer van NAC, maar daarvoor speler van Sparta. Knel zat in het vliegtuig van het Kleurrijk Elftal, dat in Suriname zou gaan spelen. Het vliegtuig stortte neer, Knel was een van de omgekomen spelers.

Knel was een geliefd speler. In Rotterdam, en in Breda. Reden voor supporters van NAC en Sparta om in de jaren daarna te strijden om de Andro Knel-bokaal. Steevast staat die wedstrijd voorafgaand aan de wedstrijd tussen Sparta en NAC op het programma. Dit weekend is het weer zover. Zondag treffen beide clubs elkaar op het Kasteel.

Dit weekend helaas geen Andro Knel-bokaal. Organisatorische problemen, zo heet het. Dat kwam al eerder voor, blijkt. Geeft niks. In Rotterdam zullen ongetwijfeld spandoeken hangen ter nagedachtenis aan deze sympathieke veel te jong gestorven voetballer. Sparta en NAC komen elkaar nog wel vaker tegen.

De bokaal is een mooi voorbeeld van hoe supporters van clubs op een sympathieke manier met elkaar om kunnen gaan. Fans die door het vuur gaan voor hun club, maar ook verder kijken dan hun neus lang is. Die achter hun club staan, in goede en slechte tijden.

Voor wie clubliefde meer inhoudt dan alleen de tegenstander zoveel mogelijk beledigen. Supporters die ook het verleden niet vergeten. Zoals wat gebeurd is met Andro Knel, en de andere voetballers van het Kleurrijk Elftal.

Petje af. En de Andro Knel-bokaal? Die komt volgende keer wel weer.

Wijnand Nijs