Goed gelovig

Column

Elk jaar als de Goedheiligman weer in ons land is, breekt de discussie weer los of verschijnt er weer een boekje over: Vertellen we het ze wel of vertellen we ze het niet. Het schijnt een waar dilemma te zijn voor de opvoeders van deze tijd. De pedagogen zijn er in ieder geval nog niet over uit. Sommigen beweren dat kinderen er zelfs door getraumatiseerd raken als ze tot de ontdekking komen dat hij niet bestaat. Want de ouders liegen tegen hen over Sinterklaas en daarom vertrouwen ze niemand meer.
Nou ben ik al wantrouwend vanaf mijn jongste jeugd. Een katholieke opvoeding, katholieke basisschool, katholieke middelbare school en katholieke sportvereniging ten spijt, met mijn geloof wilde het maar niet lukken.

In Sinterklaas daarentegen geloofde ik oprecht. Van hem had ik immers het bewijs dat hij bestond, want elke 6 december reed hij bij ons op tafel en lagen er cadeautjes! Ik vroeg me hoogstens wel eens af of hij echt met zijn paard over onze tafel reed. Met hem had ik dus geen enkele moeite.
Nu hebben sommige openbare scholen in België wel moeite met de Sint en dan vooral met het kruis op zijn mijter, dus die moet eraf. Zo mag er ook niet meer gesproken worden over Sint Nicolaas, maar alleen over Sinterklaas.

Ik vind dit wel een goed plan van die Belgen. Laten we Sinterklaas geheel ontdoen van katholieke tradities en het geloof in hem verspreiden over de hele wereld. Al naar gelang de mode van het land heeft hij dan een witte of zwarte baard. En op zijn hoofd een mijter (zonder kruis), een keppeltje of een tulband of whatever. Die jurk laten we er natuurlijk in. En met die discriminatie moet het ook maar eens afgelopen zijn. Dus: Zwarte Pieten, Witte Pieten, Bruine Pieten en natuurlijk Gele Pieten. En die rare Kerstman, die alleen maar HO,HO,HO, kan roepen gooien we natuurlijk over boord. Wie gelooft er nou sowieso in vliegende rendieren? Dus over de hele wereld één geloof en vrede op aarde.

Er zijn dan alleen nog maar lieve, zoete kinderen. En wie zegt dat Sinterklaas niet bestaat, krijgt doodgewoon de roe.