Lang leve Zelfmoord.nl

Column

Er komen wrede weken aan. Niet voor de gelukkigen onder ons met vrienden, familie, baan, Retriever en een kerstboom, maar wel voor de eenzamen en zij die zich door omstandigheden zo voelen. December en Januari zijn met uitstek zelfmoordmaanden. Hoe kan het ook anders met zoveel opgedrongen familiaire 'gemutlichkeit' in de Decembermaand. Zo werkt de natuur nu eenmaal; altijd op zoek naar balans.
Nu heb ik niet veel met zelfmoordenaars. Ik heb sowieso een hekel aan klagers en als je er dan toch een einde aan wil maken, zeg het dan niet, maar doe het vooral. Het is de overtreffende trap van zelfbeschikkingsrecht, maar val mij er niet mee lastig. Niet dat een potentiële suïcidist dat doet, weet ik uit ervaring.
Overigens moeten we zelfmoord als doodsoorzaak niet onderschatten. Jaarlijks zijn 400.000 mensen dermate wanhopig dat ze zelfmoord overwegen. In 2007 pleegden 1500 mensen daadwerkelijk zelfmoord waaronder 50 jongeren jonger dan 19 jaar. Onder jonge vrouwen tussen de 15 en 25 jaar is het zelfs doodsoorzaak nummer 1. Geen kattenpis dus.
Gisteren Googlede ik zelfmoord en kwam pardoes op Zelfmoord.nl terecht. Een website voor mensen die het niet meer zien zitten maar nog wel hun verhaal kwijt willen, alvorens ze het al dan niet doen. Pagina's vol persoonlijke ellende werden over me uitgestort. Van verloren liefdes en verlaten echtgenotes tot radeloze, gepeste tieners en gewetenswroegende adolescenten. Het werd er niet vrolijker op met de link 'Memoriam' waar de ons inmiddels ontvallen oud-suïcidalen nog 'gevierd' werden door hun nabestaanden. Over de doden niets dan goeds, heet het dan. Gelukkig was er ook nog een link naar de website Geenzelfmoord.nl waarop allerlei tips worden gegeven om toch vooral voor het leven te kiezen en daarin Jezus een rol van betekenis te geven. Het is goed een platform te hebben, denk ik dan.
Dat er ook nog vrolijke kanten aan zelfmoord zitten bewijst de pagina van Wikipedia. Na een allegaartje van wie er allemaal zelfmoord hebben gepleegd komen we bij het hoofdstuk 'Methoden'. Hierin staan de manieren waarop men het edele zelfmoordambacht dient uit te oefenen.

Een bloemlezing:
- Van grote hoogte springen.
- Voor een auto of trein springen.
- Een overdosis drugs of medicijnen nemen.
- Inname van giftige stoffen.
- Een dodelijk schot.
- Ophanging.
- Verstikking met plastic zak over hoofd.
- Verdrinking.
- De polsen doorsnijden.
- Elektrocutie.
- Zichzelf met een mes, zwaard of ander steekwapen dodelijk verwonden.
- Zelfverbranding.( Doet wel pijn).
- Vergassing in drie varianten waarvan de meest opmerkelijke: in een kleine, afgesloten ruimte met een barbecue gaan zitten.
- Zichzelf doodrijden in een voertuig.
- Zich laten bijten door een giftig dier. (....)
- Door middel van een explosie.

En de laatste maar zeker niet de minste:
-Zelfmoord door een politieagent: Hierbij bedreigt men een politieagent zodanig dat deze uit zelfverdediging de dader doodschiet.

Na zoveel bruikbare tips krijg je vanzelf weer zin in het leven.