Tering, Ik kom klaar!

Column

Niets vermoedend wandel ik door een rustige Veemarktstraat als ik tegenover me een man met een grote filmcamera op zijn schouder ontwaar en een man met een microfoon in zijn hand en een geluidskoffertje om zijn nek.

Nee hè, schiet het door mijn hoofd, hier heb ik geen zin in. Flux schiet ik naar de overkant van de straat om de twee mannen te ontwijken.
Ik zie al vaak genoeg van die programma’s waarin aan de man in de straat gevraagd wordt wat hij van het een en ander vindt. Zonder enige kennis van zaken vinden wij tenslotte altijd wel wat. Volstrekt oninteressant, maar vaak wel vermakelijk. Of van die Man bijt Hond-vragen: ‘Mogen we even bij u binnenkijken?' Nou bij mij dus niet! Ik hoef niet op TV!

Ik probeer die mannen dus van mij af te slaan, maar er is geen ontkomen aan. Ik ben nog niet aan de andere kant of de mannen stormen op mij af en versperren mij de weg. Dan krijg ik een microfoon onder mijn neus geduwd en vallen ze maar gelijk met de deur in huis: ‘Draagt u wel eens sexy lingerie?' Slechts een seconde aarzel ik, kijk hen met een felle feministische blik aan en antwoord: ‘Dat gaat u geen bal aan’. Verbouwereerd loop ik verder, maar dan verschijnt er een lachje om mijn mond. Goed antwoord, denk ik bij mezelf. Hier hebben ze niks aan, dit zal dus niet uitgezonden worden. Maar niets is minder waar.
De volgende dag als ik wat zap op de tv, zie ik mijzelf ineens in beeld. Hebben ze me dus toch te grazen genomen! Maar eigenlijk verbaast het me nog meer dat er een heleboel mensen wel uitgebreid vertellen of ze sexy lingerie kopen, of de man of vrouw dat dan doet, of samen, wat ze dan mooi vinden, enzovoort. Zodra mensen op de tv komen, vertellen ze alles wat hun buurman niet mag weten. Hoe vaak ze het doen, hoe ze het doen, hoe lang ze erover doen. Zodra er een camera in beeld is gooien ze hun hele hebben en houden op straat.

Het verbaast me nooit wàt ze vertellen maar dàt ze het vertellen. Zo verklaart Danny de Munk doodleuk bij Ranking the Stars, dat hij altijd tering roept als hij klaarkomt. Voor de goede orde: dit interesseert me niet en ik wil het ook niet horen. (Zijn vrouw waarschijnlijk ook niet.) Zo was er ook een man die op tv zonder aarzelen zei, dat als hij moest kiezen tussen zijn vrouw of zijn auto, hij voor zijn auto zou kiezen. Die man heeft hier de rest van zijn leven spijt van gehad. Zijn vrouw maakte het hem namelijk vervolgens gemakkelijk: Hij hoefde niet meer te kiezen, zij vroeg gelijk echtscheiding aan.

Daarom kijk ik wel uit met wat ik voor een camera zeg. Ik ga dus niet vertellen, dat ik een rood stringetje draag en een rode, doorzichtige, laag uitgesneden bh met een zwart kantje erlangs, cup D. Want dat gaat niemand een bal aan.