Allochtonen geven geen geld (aan goede doelen)

Column

Het was een kort sms-berichtje, bedoeld voor het Glazen Huis. "Waarom geven alleen Nederlanders geld aan het goede doel?'. Niet meer dan een seconde in beeld maar wel een terechte vraag.

Ik heb in ieder geval nog geen Nederlandse Marokkaan, Turk, Antilliaan, Somaliër of Keniaan geld zien duwen in de gleuf van het Glazen Huis. En ik kijk de godganse dag.

Hoe komt het dat alleen autochtone Nederlanders hun portemonnee lijken te trekken voor het goede doel? Is het de missionaris-mentaliteit die ons in de genen zit? Of willen we gewoon laten zien hoe vrijgevig we wel niet zijn? Want zonder camera's zou de tussenstand nu aanmerkeijk minder zijn, is mijn overtuiging. Feit is dat het ons niet zoveel uitmaakt wat het goede doel nu exact inhoudt; Een vluchteling, een voedselbank of een invalide zwemvereniging. Het geven zelf is de maatstaf geworden.

Ik denk dat allochtonen daar anders tegenaan kijken. Die zijn wat zorgvuldiger in hun keuzes. Zorg voor de medemens is wel degelijk aanwezig en wordt zelfs via de Koran gepromoot, maar om nu aan Heidenen, Atheïsten, Christenen en andere andersdenkenden je duurverdiende centen te geven is een tweede.

Bovendien is een actie als het Glazen Huis ook een puur-Hollandse aangelegenheid. In plaats van Ilse deLange, een zwangere Ellemieke Vermeulen of een Georgina Verbaan met 'Cameltoe' uit te nodigen, had je ook de VVL (Verening van Verontruste Loverboys) kunnen vragen of een elftal Imams. En waarom zijn er geen 'Zwarte Scholen' benaderd dan wel enkele Burka-dagers. Met al die Hollandse gezelligheid daar nog dik bovenop gedrukt zou ik me als derde generatie Marokkaan ook wel even bedenken om me door vrijgezellen clubs en voetbalsupporters heen te wurmen voor het afgeven van een tientje. Aan de andere kant zijn veel van onze medelanders zelf ook ooit vluchteling geweest en zou enige affiniteit met de materie op zijn plaats zijn.

Dus voor de Kerst (of de Hadj) 2009, stel ik voor om in Tanger, Instanbul, Willemstad en enkele wijken in onze grote steden Glazen Huizen neer te zetten uitsluitend bewoond door allochtonen. Met allochtoonse muziek, allochtoonse gasten en vooral veel thee. Het goede doel is de Instandhouding van het Hollandse Cultuurgoed.
Kijken wat dat oplevert.