Thema: ‘Lekker nat worden’

Column

Leve de magnetron! Het gezamenlijke avondeten schiet er bij ons namelijk vaak bij in. Er is op dat tijdstip altijd wel iemand aan het hockeyen of hockeytraining aan het geven.

Mijn kinderen zijn fervente hockeyers. Ze spelen in het eerste team van de C- en A-jeugd. Ikzelf speel bij de Dames Veteranen. Bij ‘gezelligheidsclub’ Zwart-Wit. De vereniging waarbij gezelligheid en prestatie uitstekend samengaan. Er gaat geen dag voorbij of we hebben het wel over hockey, als we het al niet aan het doen zijn.

Avondeten doen we dus niet samen. Daarom is het gezamenlijke zondagochtendontbijt voor mij heilig. En ja, dan hebben wij het weer over hockey. Deze keer ging het over de AB-feesten die de hockeyclubs jaarlijks organiseren. Binnenkort op hockeyclub Breda.

“Kun jij een kaartje voor een vriendin van mij regelen,” vraagt mijn dochter aan haar oudere broer. “Ja hoor, dat kan ik wel .“

“Ga jij daar ook naar toe,” vraag ik. “Nee, geen zin, het thema is ‘Partij van de Arbeid’, een belachelijk thema. Het is dus de bedoeling dat we in ‘arbeiderskleding’ naar het feest komen.

“Oh, is dat het” zeg ik. Ik had namelijk affiches zien hangen van de ‘Partij van de Arbeid’. Op ‘kak’club Breda. Daar verwacht je toch alleen affiches van de VVD! Het is dus het thema van het AB feest .

“Nou, het thema dan van het AB-feest van (prestatieclub )Push: ‘Rood licht, gordijnen dicht’. Dat vind ik een belachelijk thema,” antwoordt mijn dochter. Zij mag eigenlijk nog niet naar het feest omdat zij nog bij de c-jeugd zit, maar heeft toch al wilde plannen. Ik begrijp dat het dus de bedoeling is dat de meisjes gekleed gaan als meisjes van lichte zeden. Zoals mijn dochter het uitdrukt: “de meisjes moeten dus als hoer gaan.”

Hoewel ik als bezorgde moeder vind dat mijn eigen dochter af en toe ‘te sexy’ gekleed gaat, gaat haar dit dus toch iets te ver. Misschien hebben mijn opvoedkundige aanmerkingen op de meisjes in videoclips die fungeren als seksobjecten toch zijn vruchten afgeworpen. En op meisjes die denken dat je er zo uit moet zien om aantrekkelijk te zijn. Dat uiterlijkheden, en graatmagere fotomodellen als ideaalbeeld voor de jeugd een veel te grote importantie hebben.

Mijn zoon daarentegen vindt dit een prima thema.

“En wat wordt het thema van Zwart-Wit,” vraag ik. Een paar van zijn vriendjes zitten in de organisatie. “Dat weten we nog niet. We hadden eerst het thema bedacht ‘Boer zoekt hoer’ maar dat mocht niet.”

Dan komen er nog meer verhalen los. Als ik mijn zoon mag geloven zijn het in ieder geval feestjes waarbij er veel ‘gekust’ wordt. Op het vorige feestje was het hockeyveld bezaaid met vozende stelletjes.

Als ik zeg dat ik er nog eens over na moeten denken of mijn dochter wel naar het Zwart-Wit feestje mag, antwoordt mijn zoon: “Wees maar niet bang hoor, ik ga er ook naar toe. (met andere woorden: ik pas wel op mijn zusje.) Omdat ik training geef, krijg ik de sleutels van de veldsproeiers. Die zet ik die avond wel een keer aan, Ha, ha.”

Hoewel ik niet weet of ik nu gerustgesteld moet zijn, denk ik: dat is misschien wel een leuk thema voor het komende feest: ‘Lekker nat worden’.