Barst Breda

Column

Beste mensen, buurtbewoners,

Breda Barst is er weer dit weekeinde. En als voorzitter van de buurtcommissie heb ik voorspeld dat dat een hoop overlast zou geven. Nou, dan doet het ook. En hoewel ik zowel de organisatoren als de gemeente heb gevraagd de versterkers een beetje lager te zetten, heeft natuurlijk niemand daar op gelet.

Wel deed men de toezegging dat er hulpmiddelen zouden komen. Ja, die waren er. Aan de bezoekers werden oordopjes uitgedeeld om gehoorbeschadiging te voorkomen. Dat moet ook wel met al die takkenherrie van trash, heavy metal, ambient bongobongo of hoe dat allemaal ook mag heten, want anders scheuren je trommelvliezen nog sneller dan het vlies van maagd Maria in haar eerste huwelijksnacht. Bij wijze van spreken dan, want ik wil natuurlijk niemand beledigen, maar het gaat even om het idee. Helaas zien de muziekgezelschappen zich gedwongen vanwege die oordopjes het geluid juist harder te zetten. Anders hoort geen hond hen meer.

Wij als buurtbewoners in de wijk moesten in de avond massaal onze televisies op maximum volume zetten om nog iets te kunnen horen boven Breda Barst uit. Ik heb mijn nieuwe versterker om die reden aan de tv gekoppeld. Om mijn gezin te beschermen moest ik de deur uit, het park in. Oordopjes halen voor thuis vanwege het keiharde tv-geluid. Maar is dat niet het paard achter de wagen spannen?

Sommigen vinden dat ik overdrijf, en dat die herrie nou eenmaal bij het stadsleven hoort. Ik denk daar anders over. Daarom stel ik voor volgend jaar actie te gaan voeren onder het motto: ‘De stekker eruit.’ Bij iedere band meten we de decibels, en als het te gek wordt, trekken we gewoon de stekker eruit. Met een dergelijke vorm van protest trekken wij ook nog eens aandacht eruit. Aandacht voor ons probleem.

Ik hoop op massale bijval van jullie kant. Graag attendeer ik jullie ook op de geplande acties voor de eerstvolgende Koninginnedag in het Valkenberg. Om te protesteren tegen alle rotzooi van de uitmarkt op die vreselijke kleedjes, om van die hinderlijke bijbehorende families maar niet te spreken, zullen we met bezemmachines het hele park schoonvegen. De opbrengst gaat naar de arme kinderen in Afrika.

Tot slot wil ik jullie vragen niet bij elkaar te gaan klagen over stankoverlast van de barbecue, zoals afgesproken. Gun elkaar het nazomerplezier. En denk aan ons motto van dit jaar: tolerantie in de buurt is goud waard.

Hartelijke groet,

jullie voorzitter