Haarcriminatie

Column

Mevrouw/meneer,

Ik schrijf deze brandbrief aan het meldpunt discriminatie omdat ik gediscrimineerd word. Vandaag dan, bedoel ik, in Breda. Het is vandaag roodharigendag hier en ik wilde dolgraag op de foto. Maar nou begreep ik dat het niet de bedoeling was dat ik er ook op stond. Mijn beste vriendin heeft rood haar, en die mocht wel. En ik wilde dus naast haar staan. Maar dat mocht dus niet, want mijn haar is zwart. Dat slaat helemaal nergens op.

Ik heb natuurlijk geprotesteerd, maar werd uit de groep verwijderd. Mijn vriendin deed er niets aan, en dat viel me van haar tegen. Tot overmaat van ramp verloor ik nog een hak van mijn schoen. Die schoenen waren trouwens wel rood, maar dat telde niet. Omdat ik er toch iets van wilde meemaken ben ik aan de kant blijven kijken. Mijn vriendin zag me niet meer staan. Nou, ik haar ook niet. Nooit meer. Het kan natuurlijk best zijn dat Breda weer zo nodig iets ludieks moest verzinnen, maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat discriminatie daarvan het gevolg is.

Ik hoop dat u er een oordeel over wilt uitspreken, want zo kan het niet langer. Ieder jaar worden het er meer op Roodharigendag. En voor je het weet bedenken ze ook nog om roodharige honden, katten, marmotten en hamsters in het zonnetje te zetten in het Valkenberg. En dat is ook weer niet leuk, want ik heb wel een hond, maar die is ook hartstikke zwart. En dan valt zo’n beest ook weer buiten de boot. De psychische schade van discriminatie voor zo’n dier is een stuk groter dan menigeen denkt. En trouwens, of zo’n hond nou rood of zwart ziet, ze poepen allemaal bruin zal ik maar zeggen.

U denkt dat ik misschien overdrijf, maar let op, dat van die honden gaat komen hoor. En denk maar niet dat ze een dag voor onze zwarte medemens gaan bedenken, want zwart haar is niet zo bijzonder, zeggen ze. Mijn vriend vindt trouwens dat ze een kalemannendag moeten organiseren, omdat hij toevallig zo kaal als een biljartbal is.

Nou, ik wil niet blijven zeuren. Uw reactie afwachtend en met vriendelijke groet,

een bezorgde inwoonster van Breda.

NB: ik weet niet of het van belang is, maar ik ben kleurenblind.