Kunstschandaal in Breda

Column

Het is een schandaal! Iets anders kan ik er niet van zeggen. Waar ik het over heb? Ik zal het uitleggen. Een paar maanden geleden fotografeerde ik deze schitterende gevel met deur. Je hoeft maar een beetje verstand van kunst te hebben om het te zien. Het is een Mondriaan incognito, zomaar op straat. In alle bescheidenheid heb ik het geheim maar voor mezelf gehouden, want ach, niets wees er op dat dit onverwachte moois in gevaar zou komen. En steeds als ik er langs kom, geniet ik er weer van. Lekker in stilte.

Maar nu? Nu blijkt dat dit kunstwerk een onderdeel van het Hollemanterrein is. En dit terrein staat op een lijst van Provinciale Staten met de 21 genomineerde lelijkste plekken van Noord-Brabant. Of zoals ze dat noemen: verrommelde locaties. Breda scoort maar een keer, met dat Hollemanterrein. Via een website kunnen mensen nu stemmen op wat in hun ogen de lelijkste plek is. De top zes komt in aanmerking voor een opknapbeurt.

Ik smeek iedereen: niet stemmen op het Hollemanterrein! Zo’n opknapbeurt moet je niet willen. Dat is rein vandalisme. Dat gaat vast een paar Mondriaans de vernieling in helpen. En dat in een tijd dat onze culturele instellingen grote tekorten hebben. Bibliotheken worden gesloten. Ons museum trekt het financieel niet meer... En dit kost niks! Nee, we moeten de loodsen op het Hollemanterrein veilig stellen voor welke verandering dan ook. Maak er een Bredaas kunstcentrum van of, van mijn part, een parkeerterrein voor oldtimers. Of laat het desnoods zoals het is. Maar blijf van onze straatkunst af. Mondriaan zou zich omdraaien in zijn graf. Gelukkig is dat ver weg. In New York. Daar weten ze wel raad met ‘verrommelde locaties.’

Guido van der Kroef