Kaarten voor Oranje

Column

De loting voor Oranje zit er nog geen 36 uur op, of de eerste aanbiedingen vliegen me al om de oren. Of ik belangstelling heb voor Nederland – Denemarken, of Nederland – Japan?

Fanatieke Oranjevolgers - van wie er een soms in bedenkelijke outfits op de tribune zit - onder mijn vrienden zaten vooraan bij het uitdelen. Als braafste jongetjes van de klas ontvingen ze echter meer kaarten dan redelijkerwijs (en relatiegewijs?) te behappen waren.

Het schema van het Nederlands elftal is namelijk moordend. 14 juni in Johannesburg tegen Denemarken, vijf dagen later tegen Japan in Durban en weer vijf dagen later in Kaapstad tegen Kameroen. Tijdens een ritje supermarkt, garage, videotheek en tussendoor naar huis kreeg ik het hele verhaal al aardig mee via Langs de Lijn. Want in het sportpanel ging de kansen (‘geen kanshebber, wel kansen op tweede ronde’) maar vooral ook de logistiek door de ether. Ik ben geen Zuid-Afrika-kenner, maar de afstanden zijn er on-Nederlands. Het stukje Durban – Kaapstad tussen het tweede en derde groepsduel is 1753 kilometer (http://www.drivesouthafrica.co.za/distance-chart-south-africa.php). Dat zullen wel geen Nederlandse wegen zijn, als ik het plaatje op Drive South Africa bewonder. De heren op de radio hadden het ook al over treinreizen van 27 uur. Klinkt goed… En je zult tegen die tijd ook wel niet de enige zijn die kris-kras door Zuid-Afrika wil. Ik zie de beelden al voor me: hossende Oranje-fans boven op de trein Durban – Kaapstad. En die Leeuw maar in zijn hempie staan.

Ik denk er dus nog maar eens over, over dat genereuze aanbod. Want ook de binnenlandse vluchten schijnen problematisch te kunnen zijn. De nationale vliegmaatschappij South African Airways schijnt niet genoeg toestellen te hebben. Die paar die SAA heeft vliegen permanent. De kans dat je om 02.30 moet inchecken is dus reëel.

Het wordt een mooi avontuur, dat is wel zeker. Want in Zuid-Afrika raken zal nog wel lukken, maar om bij die wedstrijd te komen, dat is een ander verhaal. En daarover reppen de heren Oranjefans dus niet in de mail. Zouden ze er zelf wel een oplossing voor hebben?

Vooralsnog blijf ik in Breda tijdens het WK. Want hier is het lekker zomer in juni, de winter heb ik nu al.

Speelschema Groep E:
14-06: Nedeland - Denemarken, Soccer City, Johannesburg
14-06: Japan - Kameroen, Free State, Bloemfontein
19-06: Nederland - Japan, Durban, Durban
19-06, Kameroen - Denemarken, Loftus Versfeld, Pretoria
24-06: Denemarken - Japan, Royal Bafokeng, Rustenburg
24-06: Kameroen - Nederland, Green Point, Kaapstad