IJscriminatie

Column

Beste mevrouw/meneer de voorzitter van het meldpunt discriminatie,

helaas is het nodig dat ik tegen Kerst opnieuw een brief aan u richt. Op de tijdelijke schaatsbaan aan de Haven is mij iets overkomen dat niet alleen discriminerend was, maar mij ook erg gekwetst heeft. En dat moet natuurlijk niet kunnen.

Mijn vriendin met het rode haar - u weet wel, we hadden ruzie maar ik heb het weer bijgelegd - schaatst namelijk al sinds haar jeugd als een kievit, en nou wilde ik altijd zo graag eens samen met samen schaatsen. Maar ik heb het als kind nooit geleerd. Nou heb ik aan het begin van het schaatsseizoen meteen schaatsles genomen op de grote ijsbaan daar in Breda-Noord. Weet u wel, een echte vierhonderdmeterbaan. In het begin viel ik heel vaak, maar de trainer zei dat ik talent had en een echte doorzetter was. Het rechte stuk ging al na een paar lessen prima. En sinds vorige week kan ik ook prachtige bochten maken en nog hartstikke snel ook.

En gisteren kwam het moment dat ik, bij wijze van verrassing, mijn vriendin belde om te vragen of ze meeging naar het schaatsbaantje op de Haven. Mijn dochtertje Bianca mocht ook mee, maar die verstuikte een dag eerder haar enkel bij een schuifpartij in de sneeuw, dus die kon niet. Enfin, mijn vriendin en ik hadden bij de schaatsbaan afgesproken, maar de mensen daar keken meteen bedenkelijk toen ik de baan op stapte. En mijn vriendin, daar was dus helemaal niks mis mee, daar stond zo’n baanbewaker zelfs mee te sjansen. Nou, en toen ik enthousiast het baantje rondscheurde en per ongeluk wat kinderen omver reed werd ik meteen van het ijs gehaald. Ze zeiden dat het niet de bedoeling was dat ik met noren over de baan ging, en zeker niet zo hard. Daarom werd ik van de ijsbaan verwijderd.

Dat is dus je reinste discriminatie in kersttijd. Ik had nog wel zo’n kerstmuts met knipperende lampjes opgezet voor de sfeer, maar dat telde niet. En mijn vriendin bleef gewoon doorschaatsen, met die taart heb ik het dus helemaal gehad. Uiteindelijk ben ik alleen in de sneeuw naar huis teruggelopen. Dat wordt dus geen leuke kerst voor mij. Daarom wordt het hoog tijd dat de gemeente er iets aan gaat doen, dat ook mensen met noren aan hun trekken kunnen komen op dat baantje. Want dit is je reinste discriminatie van sporters.

Hoogachtend,

een ongeruste maar kerstlievende inwoonster van Breda

PS ik weet niet of het uitmaakt, maar ons Bianca wilde komen op haar botjes. Is dat wel toegestaan?