NAC blijft wankelen, maar valt niet om

Column

“Acute problemen maken ingreep noodzakelijk, maar fundament onder de club is stevig en de toekomst gezond”. Die zin staat boven het persbericht dat NAC maandag deed uitgaan. Het gedeelte vóór de komma klopt zonder twijfel. De rest van de zin is wishful thinking.

Een heel rijtje wissels, dezer dagen bij NAC. Directeur Theo Mommers zit geblesseerd (wij vermoeden een blessure van mentale aard) thuis. Voor deze klaarblijkelijk wat lastig te controleren spits komt nu Bernard Ouwerkerk in de plek. Curieuze move want Ouwerkerk is het type stugge verdediger, bijna niet langs te komen, dankzij vooral verbale techniek en groot netwerk. Wordt, vermoedelijk transfervrij, overgenomen van Heja, de projectontwikkelingsmaatschappij van NAC-mecaenas Jan Hoppen. Ouwerkerk is geen pop aan een touwtje, maar Hoppen zal toch blij zijn met deze goede relatie als kapitein op de brug van het zwalkende schip.

Bestuursvoorzitter Willem van der Hoeven verdwijnt ook. Op eigen verzoek, meldt NAC. Hij voelt ‘politiek verantwoordelijk’ voor de ontstane financiële ellende. Laat ik nou hebben gedacht dat er wel een bestuurder bij NAC zit met ook politieke verantwoordelijkheid, maar dat is iemand anders. Misschien werkt dat aanstekelijk. Je weet het niet. Van der Hoeven is ‘gewoon’ verantwoordelijk. Niks meer en niks minder. En het is dus correct dat hij opstapt. Twee man volgen hem. Het trio wordt door één nieuwkomer vervangen.

Je mag nooit, zo hoor je trainers en spelers na een verloren wedstrijd zeggen, zo’n verlies op het conto van één speler schuiven. Toch heeft wellicht Csaba Fehér NAC een hoop geld gekost. Had-ie zijn benen in de wedstrijd tegen FC Twente niet zo gestrekt, was-ie er misschien niet uitgestuurd, had NAC misschien een beter resultaat geboekt dan de lullige 0-2 nederlaag die nu in de boeken staat.

Toegegeven: eigen belang speelt een rol bij dit dagdromerijtje. Ik ben m’n leven lang al Ajax-supporter (ja, graag veel reacties, liefst ook anoniem!), maar ik draag als Bredanaar NAC natuurlijk ook een warm toe. Meer passie dan in de Arena, onder meer.
De plek in het rechter rijtje scheelt NAC wel inkomsten, want er konden geen play off-wedstrijden worden gespeeld. Door deze klassering vallen ook de TV-gelden lager uit dan begroot. Hier noteren we punt 1: NAC gaat er in zijn begroting van uit dat de club in het linker rijtje eindigt. Dat is dus riskant gebleken.

Ook de verbouwing is niet goed gelopen. Tonnen extra kosten aan bewaking, omzetderving in de horeca. Dan is de selectie te duur. Sommige spelers krijgen iets meer salaris dan de tweeënhalve ton die NAC zelf als maximum stelt. Dat is een schimmig spel tussen directie en trainer. Maar, puntje 2: bedrijfseconomische principes zijn er kennelijk om overboord te zetten.
Al met al komt de Parel van het Zuiden een miljoentje of drie tekort in het voorbije seizoen. Op een begroting van ongeveer veertien miljoen is dat een zeer groot verlies.

NAC gaat dus saneren. Twee miljoen minder voor personeel onder meer. De selectie gaat terug van 31 naar 22 spelers. Punt 3: hoe? En: hoe snel? Dure spelers verkopen? Hoe zeker is het dat je die snel kwijt raakt? En voor welke prijs? Geïnteresseerde kopers weten één ding zeker: NAC móet. Dat kost geld.

Er komt nog een aap uit de mouw. NAC wil ‘substantiële eenmalige baten, voortvloeiend uit de projectontwikkeling’ inzetten om zijn verlies te dekken. Anderhalf jaar geleden, toen gemeente, NAC en Jan Hoppen een deal maakten, werd bekend dat Hoppen in ruil voor de ontwikkelrechten een aanzienlijk deel van de winst uit die ontwikkeling rond het stadion, aan NAC overmaakt. NAC, zei het toenmalige bestuur, zou dat geld benutten om zijn balans op orde te krijgen. Want NAC maakt niet alleen verlies, NAC heeft ook een forse schuld, een ‘negatief eigen vermogen’.

Punt 4: De nood is hoog. Want als NAC de opbrengst van de ontwikkelrechten benut om zijn verliezen te dekken, blijft de weerstand van de club wankel. Dat betekent dat bij de eerstvolgende tegenvaller NAC echt in de gevarenzone komt. Dus die zin van dat ‘fundament’ en die ‘gezonde toekomst’ is leuk bedacht, maar helaas niet aantoonbaar.

Geluk bij ongeluk: Hoppen zit tot z’n nek (met miljoenen euri en een ontwikkeldeal die niemand anders onder deze ‘supporters’-voorwaarden wil hebben) in NAC, de gemeente zit tot haar nek in NAC (want vind maar eens een gek die toevallig een stadion van pakweg vijftien miljoen euro nodig heeft met een dubieuze debiteur als huurder?).

Dus net als Willem II, RKC, MVV, Vitesse, en al die andere twee dozijn profclubs met geldproblemen gaat ook NAC nooit verloren. Breda blijft braaf dokken, met als smoesje dat NAC belangrijk is voor de lokale economie. Dat is helaas nog niet aangetoond. NAC is belangrijk voor heel wat Bredanaars, dat wel. De gemeente kan niet anders. Dat is het probleem.

De nieuwe ‘veur’, Bas van Bavel, is niet alleen geleerd, maar ook een optimist. Kan hij dus ook zijn, want iedereen zit vast aan NAC. Zo kun je clubtrouw ook financieel organiseren. Op naar de volgende bijdrage: huurverlaging, als de uitvoering van de reddingsoperatie wat tegen gaat zitten. Tenslotte wisten die van hiernaast in Waalwijk en Tilburg die ook bij hun gemeente af te dwingen.
Alleen in mijn geboortestad Haarlem was er geen redden aan. Niks steun voor de HFC. Haarlem is dan ook geen voetbalstad zoals Breda.

Henk Schol
Henk Schol is journalist, discussieleider en bovenal Bredanaar. Geregeld spuit hij op eigenzinnige wijze zijn mening over een actueel onderwerp, terug te vinden op de pagina met columns