Beste Klaas, denk aan je manieren

Column

Ik zie dat de stadsmariniers in aantocht zijn, maar daar gaat dit stukje mooi niet over. Nog altijd is De Telegraaf de krant van het gesundes Volksempfinden.Buikgevoel, impulsief sentiment, jaloezie en angst, al dat soort gevoelens weet de krant van wakker Nederland virtuoos te bespelen om daaruit de mening van het volk, dikwijls niet gehinderd door de overlast van achtergrondkennis, uit op te maken.

Klaas, jij bent onze politieke held, VVD-Tweede Kamerlid voor (we verzinnen even een nieuw kiesstelsel) het district Breda. De grootste stroming in de stad. Dat geeft invloed en macht, maar het schept ook verplichtingen. Je bent ook een voorbeeld. Een rolmodel. Nu ben je naar de Telegraaf gestapt, om je vindt dat voor een ordentelijke en beetje beleefde afsluiting van een project van Breda in de straatarme stad Ekurhuleni in Zuid-Afrika het niet nodig is dat daar twee of drie raadsleden naartoe zouden gaan. Want, die vergelijking trek je in dit dagblad, er komen (misschien) ook geen kerstbomen op de pleinen van Breda en de dorpen. Dus die paar centen voor het reisje naar Ekurhuleni moet naar kerstbomen in Breda gaan.

Ik heb je vlak voor de zomer nog van harte succes gewenst in je nieuwe rol van landelijk volksvertegenwoordiger. Daar blijf ik bij. Ik ben niettemin vergeten je ook wat meer wijsheid en af en toe goede manieren te wensen. Want dit is geen sterk nummer voor een aankomend staatsman uit Breda.

De gemeenteraad van Breda, of je dat nu leuk vond of niet, heeft er een paar jaar geleden voor gekozen, samen met de woningbouwverenigingen, vooral veel kennis en een klein beetje middelen beschikbaar te stellen om mensen in een arme uithoek van het Afrikaanse continent een klein beetje te helpen. Dat project loopt af. Breda vertrekt dus. Dan zeg je elkaar op een beetje ordentelijke wijze gedag. Je vertrekt niet als een dief in de nacht.

Klaas, je raakt toch niet ook overgoten met het populistische revanchesop dat door Den Haag stroomt. Bekend is dat je ex-partijgenoot en regisseur van het vandaag geïnstalleerde VVD-CDA-kabinet (hier suggereert mijn spellingcontrole ‘vechtkabinet’, geen idee waarom) twee doelen heeft in de politiek: moslims op stang jagen en alle door hem voor ‘linkse hobby’ versleten activiteiten, zoals cultuur, maatschappelijk werk in de wijken en ontwikkelingssamenwerking de nek omdraaien.

Met dat laatste mag je het eens zijn, ook als het initiatieven uit de gemeente betreft, dat is je goed recht. Net als ik het zelfs buitengewoon onverstandig mag vinden om zo benepen in de wereld te staan.

Maar mij lijkt dat je van mensen, met wie je enkele jaren hebt samengewerkt om hen een klein eindje op weg te helpen van bittere armoe naar iets minder armoe, op nette wijze afscheid neemt om terug te keren naar het rijke Nederland. Zeg nou eerlijk, Klaas, zo ben jij toch ook opgevoed?

Bij deze dan: ik wens je, behalve succes, ook veel wijsheid en een beetje goede manieren toe, en groet je hartelijk!
Henk.