Alstublieft geen vrouwen in het kabinet

Column

Als geëmancipeerde man hanteer ik zo af en toe wel eens de stofzuiger. Ik merk dan direct wie ‘m als laatste gebruikt heeft; mijn vrouw of ik.

Ik kan er pislink van worden als ik de stekker in het stopcontact steek, en dat ding direct begint te loeien. Dan weet ik al precies hoe laat het is. Een vrouw zet de stofzuiger namelijk nooit normaal uit met de knop. Nee, een vrouw trekt er gewoon de stekker uit.

Nu het woord 'geëmancipeerd' toch gevallen is kan ik het gelijk wel even hebben over het kabinet Rutte/Verhagen. Ik dacht altijd dat liberalisme en vooruit kijken samen ging met emancipatie. Maar wat blijkt, van de twintig benodigde bewindslieden worden slechts drie posities toebedeeld aan een vrouw. Dat komt neer op 15% vrouwen in het nieuwe kabinet. Belachelijk. Gaan we terug naar een old-boys kabinet?

Neelie Kroes (VVD) had Rutte vroegtijdig aangesproken over dit onderwerp en is nu op z’n zachtst gezegd 'not amused'. En CDA coryfee Hanja Maij-Weggen verwijt Maxime Verhagen dat ie beter had moeten zoeken: “Er is voldoende vrouwelijk top talent voorhanden.” In emancipatie kringen wordt zelfs al gesproken over “terug naar de middeleeuwen”.

Ik begrijp de terughoudendheid van Rutte en Verhagen wel. De heren hebben hun huiswerk goed gemaakt. Het zal hen niet overkomen. De laatste jaren is het aantal vrouwelijke bewindslieden alleen maar toegenomen. En wat is er de afgelopen jaren nou met de meeste kabinetten gebeurd? Denk eens na! Inderdaad...

De stekker is er uit getrokken.

(zie ook www.GerHeimans.nl)