Illegale Mexicaan ontdekt op Stadserf

Column

De voorgenomen bezuiniging op de onkruidbestrijding in Breda boekt nu al resultaat. Een stadsbioloog ontdekte afgelopen donderdag een nieuwkomer in de Bredase wereld van het onkruid en presenteerde de aanwinst snel aan de gemeenteraad.

Ondanks dat de bezuinigingen nog niet zijn doorgevoerd is een gevolg van de maatregel al zichtbaar. Waarschijnlijk heeft het opportunistisch plantje, de Mexicaanse fijnstraal, een voorschot genomen op het minder repressief beleid. Een psychologisch voordeel, zeg maar.

Stadsbioloog en woordvoerder van de Plantenwerkgroep Breda, Erik van der Hoeven, meldde zijn ontdekking verheugd aan de commissie Bestuur. De werkgroep is dan ook blij met het op een laag pitje zetten van het borstelen of wegbranden van onkruid.

VVD-raadslid Patrick Ernst vroeg zich af of het allemaal zomaar kon. Het wegplukken van de zeldzame verschijning. ‘Is het plantje niet beschermd?’, vroeg hij zich af.

Geen probleem volgens Van der Hoeven, want het ‘illegale’ groen is niet eens ingeburgerd. De stadsbioloog bood namens de Werkgroep wel zijn hulp aan in de toekomstige strijd tegen het woekerend onkruid, want er zijn zorgen.

De Werkgroep vindt de toename van ongenode gasten een positieve ontwikkeling. Maar er dreigt ook gevaar voor de biodiversiteit wanneer het onkruid de vrije hand krijgt, meent de stadsbioloog.

De Bredase politiek heeft inmiddels kennisgenomen van een mogelijk gevolg van de bezuinigingsmaatregel. In het kielzog van de Mexicaanse fijnstraal zullen waarschijnlijk vele plantjes volgen nu het Bredaas grondgebied vogelvrij is verklaard.

Maar niet getreurd er is voldoende ruimte. Te beginnen bij het CSM-terrein, de oude velden van voetbalclub Jeka en de Bavelse Berg.