Mistroostige wintertijd en het Unoxgevoel

Column

In 1907 vond een Engelse aannemer het zonde dat we in de zomer nog lagen te slapen terwijl de zon al lang scheen. Zijn argument leidde er toe dat in 1916 de zomertijd werd ingevoerd.

In 1945 werd de zomertijd weer afgeschaft maar sinds de oliecrisis in 1977 weten we niet beter dat de klok eind maart een uur vooruit wordt gezet.

91% van de bevolking is daar blij mee en ik sluit me daar graag bij aan.

Hét argument is nog altijd energiebesparing, maar tegenstanders van de zomertijd zijn van mening dat dit voordeel al lang achterhaald is door de invoering van de spaarlamp. Het verhoogde autogebruik tijdens de zomertijd reduceert een besparend effect nog meer.

De horeca, in het begin helemaal niet happy met deze zomerse maatregel, ziet inmiddels alleen maar voordelen; de terrassen blijven langer bevolkt dus de omzet groeit.

Maar er is ook een keerzijde aan de medaille: de omschakeling naar wintertijd. Of liever, het terugschakelen naar de normale tijd. Mensen worden er mistroostig van. Depressief. Maar toch, zondag om 03:00 zal het weer gaan gebeuren: de klok gaat één uur terug.

Ondanks het “Unox gevoel”, het Bourgondische Bockbier en het knetterende haardvuur verafschuw ik de wintertijd. Ik ga ’s ochtends in het donker van huis en kom ’s avonds in ‘t donker terug. Het leven als een mol gaat weer beginnen.

Wat mij betreft kan het niet snel genoeg voorbij zijn. Maar helaas, er zit niets anders op dan te wachten tot 27 maart 2011.