Nieuw debat Raad Breda verzandt in saai bespreekstuk

Column

Het leek zo’n leuk idee; een twee minuten debat tijdens de Bredase gemeenteraadsvergadering. Het kwam uit de verf als een simpele opsomming van meningen.

Door de vooraf opgestelde regels (geen interrupties, één lid voert het woord, maximaal twee minuten) stierf het eerste debat een langzame dood tijdens de vergadering van donderdagavond.

Eén lid van iedere fractie mag zich uitspreken over een actueel onderwerp. SP’er Patrick van Lunteren trapte af met het onder onderwerp ‘transparantie bestuur’. De laatste tijd lag er nogal wat informatie voortijdig op straat na een vergadering, dus actueel is het onderwerp wel.

Aan de Bredase raadsleden kan het niet liggen. Die staan toch wel bekend dat het er fel aan toe kan gaan daar op het Stadserf, zowel persoonlijk als op Twitter. Hoewel het twee minuten debat voldoet aan de spelregels, mist er toch nog iets; een levendige discussie.

Want na twee minuten mag je ook niets meer zeggen. Het debat is geen raadsvoorstel waarbij iedereen de kans krijgt in een tweede termijn nog eens goed van leer te trekken tegenover de politieke opponent. Iedereen doet zijn zegje en daarmee is de kous af.

Uitkomst van het debat na krap 20 minuten: transparantie is een groot goed, maar kan niet altijd. Punt.

D66, initiatiefnemer van het debat, vond wel dat de SP ‘poogde het debat enthousiast af te trappen’. “Collega’s moeten nog wennen aan het instrument”, meent fractievoorzitter Paul de Beer van de democraten. “Wennen aan een instrument dat eigenlijk nog niet oké is”, geeft hij dan toch toe.