Mijn vader de gescheiden levensgenieter

Column

Vier jaar geleden zijn mijn ouders gescheiden en het is een wel bekend feit dat ouders er na de scheiding alleen voor komen te staan, al stonden ze dat vaak al. Ze moeten zichzelf zien te redden en dit gaat vaak gepaard met dromen die ze jaren geleden hadden maar die nog geen werkelijkheid waren geworden.

Eindelijk die leren jas, nieuwe schaatsen, motorrijbewijs, veel te jonge nieuwe vriendin of veel te oude nieuwe vriend.

Nu is mijn vader een goed voorbeeld van dit stereotype gescheiden man, alleen is hij net even anders. Ik hoopte snel een kamer in Utrecht te vinden, maar dit lukte helaas niet wat betekent dat ik vaak weer terugreis naar Breda. Daar is mijn vader dan thuis. De ene keer staat hij in de huiskamer te schilderen, een talent dat hij jaren geleden al heeft opgegeven. De andere keer leert hij hoe je zo praktisch mogelijk een moestuin inricht.

Zijn nieuwe favoriete merk is Hugo Boss en sinds twee maanden heeft hij een raar streepje op zijn kin laten staan. De indeling van onze huiskamer verandert wekelijks en elke keer staan er weer meer planten in de huiskamer, er valt amper door de ramen te kijken.

Ik ben benieuwd wanneer de volgende verrassing volgt, dit zal wel iets in de trant zijn van het groeien van het haar. Mijn vader is al zo’n 35 jaar kaal maar het zal me niets verbazen als hij het zich in zijn hoofd haalt om een staartje te laten groeien.

‘Lekker ruig, Jasmijn. Leuk met mijn leren jasje en mijn streep op mijn kin.’ Ik maak mijn vader vaak belachelijk om de acties die hij verricht maar achteraf denk ik vaak dat het allemaal wel meevalt. Het belangrijkste is dat hij zijn geluk heeft gevonden, ook al is dat in een moestuin en op de schaatsbaan.

Jasmijn Goedhart
Jasmijn Goedhart komt uit Breda en schrijft elke maandag een column over haar studentenleven. Vandaag is aflevering 4.