Column Ger Heimans: NS: Mannen van stavast

Column

Nederland is een klein landje. Politiek gezien hebben we internationaal niets in te brengen ook al doet ‘Den Haag’ ons graag anders geloven. Maar op technisch gebied ligt dat anders.

We bouwen eilanden in de vorm van palmbomen. Stadions voor het WK-voetbal in Zuid Afrika. We haalden onder extreme omstandigheden een Russische kernonderzeeër boven water. We beschermen in de toekomst de stad New Orleans, tegen gevolgen van een ramp zoals de orkaan Katrina.

Maar ondanks dat ligt bij de eerste tekenen van de winter, ons gehele land plat.

Bovenaan de ranglijst van het nationale falen steekt net als vorig jaar, met kop en schouders boven alle anderen uit; de Nederlandse Spoorwegen. En of het dan NS is of ProRail, dat zal me aan de anus oxideren. Het treinverkeer lag weer plat.

De aarde warmt op, maar wij hebben steeds meer last van de winter zo lijkt het. Zou NS/ProRail misschien eens wat slimmer moeten worden? Misschien eens het licht opsteken bij collega’s in de Alpenlanden of Scandinavië?

Vorig jaar lieten bevroren seinen en wissels ons letterlijk in de kou staan. Nee, dat zou niet weer gebeuren. Met behulp van gasgestookte wisselverwarming zou het dit jaar allemaal goed komen. Dus mooi dat ik afgelopen vrijdag een half uur vertraging opliep omdat die zelfde gasinstallatie in de hens stond.

In de commercials weet de NS het goed te brengen. Die stoere mannen van stavast helpen ons de winter door.

Ik heb zojuist mijn vrouw maar weer gebeld: “Schat, ik sta vast”.