Column: De natrap van de feestdagen

Column

Sinds mijn geboorte heb ik geen optimale gezondheid. Ik heb altijd last van eczeem en andere kwaaltjes gehad. Twee jaar geleden was mijn keerpunt en had ik dagelijks last van mijn buik, last van eczeem, last van wisselende emoties en zo kan ik een hele waslijst opnoemen. Ik zat toen natuurlijk midden in mijn puberteit en daar werd het ook altijd op gegooid, maar ik ben nu twee jaar verder en ben eigenlijk nog veel verder van huis.

Ik maak veel misbruik van de weken dat het goed met me gaat. Ik ga stappen, zuipen, bij vriendinnen slapen, nooit op tijd naar bed, veel uren naar school en ik leef zo lang mogelijk door op een dag. Maar dan komt het instortmoment en daar heb ik nu ook last van.

Twee super weken heb ik gehad, vakantie, kerstmis, mijn verjaardag en oud en nieuw maar dit bleek achteraf veel teveel. Ik ben ziek, zit onder de uitslag, ik kan niet naar buiten en moet naar het ziekenhuis. Het is niet leuk om te leven met in je achterhoofd dat je het eigenlijk rustig aan moet doen. Ik zal mijn levenspatroon echt moeten gaan veranderen. Ook al wil ik zo graag het stereotype student zijn en ben ik dat ook een paar weken in de maand, die andere weken ben ik alles behalve dit stereotype.

Als ik een goed voornemen voor 2011 mag voorstellen dan is dat toch wel dat ik gezonder moet gaan leven. Dat wil niet zeggen dat ik mijn studentenleven overboord ga gooien maar wel dat ik meer naar mezelf moet luisteren, naar mijn eigen lichaam. Het wil ook niet zeggen dat al mijn klachten komen door mijn nachtelijke uitspattingen want het zit ook enigszins nog in de genen die mijn lieve ouders aan me hebben doorgegeven.

Ik wil jullie meegeven dat rust nemen, een avondje thuis zitten, een avondje alcoholloos echt niet zo’n probleem is als je daardoor niet ziek wordt en gewoon je colleges kan blijven volgen, want daar gaat het uiteindelijk allemaal om natuurlijk, je toekomst en een gezond en gelukkig 2011.

Jasmijn Goedthart uit Breda is student en schrijft wekelijks voor BredaVandaag.nl over haar belevenissen en beslommeringen