Veranderingen

Column

Veranderingen zijn goed. Ze kunnen je leven mooier en beter maken. Ze helpen om vooruit te komen en om niet te blijven hangen in een sleur. Veranderingen kunnen ook lastig zijn, dramatisch of levensbedreigend.

Over een week woon ik op mezelf. Jaren heb ik geroepen dat ik voor mezelf wilde zorgen, mijn eigen leventje wilde leiden en mijn eigen keuzes wilde maken, maar als het moment van bijna vertrekken is aangebroken, voel ik een brok in mijn keel. Het is een beetje eng, een beetje spannend maar vooral een hele grote verandering waarvan ik hoop dat het een positieve wending in mijn leven heeft.

Ik moet dingen opgeven. Mijn leven in Breda. Eventjes de stad inlopen, lunchen met een vriendin of gewoon aankloppen voor een kop thee. Hierbij dus ook mijn vriendinnen die ik bijna dagelijks zie en mijn relatie. Dit is moeilijk maar ik kom er wel overheen als ik daar mijn plekje heb gevonden.

Een gesprek met een vriendin bracht mij op een hele andere verandering. Je bent 18 en hoort dat je moeder maximaal nog een jaar te leven heeft. Je gaat eraan onderdoor de eerste maanden maar je went aan het idee. Totdat het moment daar is.

Wat is een verhuizing dan voor verandering? Je kunt altijd weer terug verhuizen, je vriendinnen opzoeken en misschien zelfs je relatie redden. Maar een dierbare valt niet terug te halen, daar moet je mee leren leven en zoals iedereen altijd graag zegt, sterker uitkomen. Die momenten, cruciale momenten vormen de rest van je leven, samen met al die andere goede en slechte gebeurtenissen. Kies soms voor jezelf, maar weet ook wanneer je voor anderen moet kiezen en waardeer vooral dat jij je dierbaren nog wel hebt.