Waarschuwing voor wandelend Breda

Column

Soms krijg je een waarschuwing. Bijvoorbeeld dat er een computervirus aan zit te komen en je bepaalde mailtjes niet moeten openen. Of waar een nieuwe flitspaal staat. Of waar de alchoholcontrole wordt gehouden. Ik heb ook een waarschuwing voor jullie.

Ik weet dat 't een raar verhaal is, maar het is echt géén grap! De waarschuwing is voor iedereen die hier vaak in de buurt komt, maar vooral nuttig voor collega's uit 't Stadskantoor. Ik heb dinsdagmiddag een bekeuring gekregen voor het "door rood licht LOPEN" (ja, u leest het goed), op de (dubbele) oversteekplaats op de Claudius Prinsenlaan tussen de ABN-Amro en 't Stadskantoor.

Ik weet natuurlijk wel dat je eigenlijk moet stoppen voor rood licht, maar iedereen die deze oversteekplaats kent weet dat je daar vaak heel lang voor Jan Klaassen staat te wachten, dus iedereen loopt daar door rood. Het komt er gewoon op neer dat je oversteekt als 't kán, of 't nou rood of groen is!

Let wel, het ging hier niét om het veroorzaken van een gevaarlijke verkeerssituatie (want dan is 't niet meer dan terecht dat je een bon krijgt), maar gewoon om 't feit dat "het poppetje nog rood was" (letterlijk de woorden van meneer agent). Wellicht is 't een nieuw speerpunt van de politie, want de agent ging eerst op z'n gemak in z'n boekje opzoeken "wat deze overtreding nou eigenlijk kostte", dus zo vaak had 'm nog niet uitgeschreven.
Maar goed, ik kan best begrijpen dat dit soort maatregelen absoluut nodig zijn in deze tijd van verhuftering van de samenleving. Sorry voor het cynisme.

Allez, dit zware vergrijp kost dus 50 euro. Niet een bedrag waarvan je meteen in de stress schiet, maar je kunt er wel veel leukere dingen mee doen De Beyerd is héél dichtbij... "Of ik niet gezien had dat het poppetje nog rood was" Ja, natuurlijk had ik dat gezien. Ik liep samen met twee collega's te kletsen en we konden oversteken dus we staken over. Waarom ik overigens de énige persoon was die deze onvergeeflijke actie met een bon moest bekopen en de andere overstekers niet, is mij een compleet raadsel, maar dat terzijde. 't Is ook een beetje flauw om te zeggen; ik een bon, mijn collega's ook een bon! Zo kinderachtig zijn we niet.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik er een beetje lacherig van werd, en 't serieus door m'n hoof flitste; "dit kan toch niet echt zijn?? Is dit Candid Camera ofzo??" Hoewel, ik weet niet wat erger is; dat dan ineens Frans Bauer om de hoek komt. "Nee ik betaal die 50 euro wel!

Maar nee, meneer agent was echt echt heel serieus, en ik begreep later pas waaróm. Dat ik was overgestoken terwijl het poppetje nog niet groen was, was tot dáár aan toe, nee, dat ik dat had gedaan terwijl ik toch kon zien dat er aan de overkant een politieagent stond! (Oei!!). (Uitdaging ??)
Mijn antwoord was dat ik, en met mij iederéén, daar altijd door rood loopt, en dat 't dan toch wel héél hypocriet zou zijn als ik dat ineens niét zou doen als ik een politieagent in de buurt zag! Dat viel niet in goede aarde. Heel eerlijk, maar fout antwoord.

Maar het aller-ergste was mijn aanvulling; ik had meneer agent namelijk sowieso helemáál niet gezien!!!. En ook niet gehoord, want hij had blijkbaar iets geroepen tegen mij tijdens het oversteken over het poppetje dat nog rood was.
Ik had Het Gezag genegeerd!

Volgens mij kun je niet iemand negeren waarvan je niet weet dat ie er is, maar ik begreep al wel dat het geen ènkele zin had om met deze man hierover in discussie te gaan. Ik heb 'm echt niet gezien; nou schiet ik niet meteen in de stress bij het zien van een agent, ik wèrk namelijk in deze straat, sterker nog, ik werk in hetzelfde gebouw als waar de politie en parkeerbeheer zijn gehuisvest, dus ik kom de héle dag blauwe uniformen tegen; die mij doorgaans zeer vriendelijk groeten.

Wellicht als ik net van plan ben om een ruitje in te tikken of een kraakje te zetten dat ik dan wel effe alert ben op een blauw uniform, maar als ik gewoon een straat oversteek, óók als ik door rood loop, kijk ik niet per sé angstvallig om me heen of er toevallig een politie-agent in de buurt is.
Maar goed: mijn advies aan jullie is dus nu: let wel effe op, want je bent dus zomaar 't haasje!

Ongeveer een half uurtje na deze bijzondere ervaring sloeg mijn verbazing en cynisme om in boosheid, frustratie en onbegrip. Ik kon mezelf wel voor m'n kop slaan dat ik geen scène had geschopt en dat ik niet aan die …. had gevraagd of ie wel goed bij z'n hoofd was.
Natuurlijk weet ik ook wel dat 't héél goed is dat niet gedaan te hebben, want dan had ik er nog een bonneke bij gekregen waarschijnlijk.

Ik blijf zitten met de vraag. Wat is het doel/nut van deze bekeuring geweest voor meneer agent?
Er zijn volgens mij een paar mogelijkheden:
1) Ik ga vanaf nu nooit meer door rood licht lopen. Kansloos. Weet die agent natuurlijk ook wel. Sterker nog; op de terugweg ging ik alweer in de "fout".
2) Ik heb vanaf nu meer respect voor de politie c.q. het gezag. Helaas; dit is niet de manier; dit werkt namelijk averechts; ik kan deze actie met de beste wil van de wereld niet serieus nemen.
3) Meneer agent is ook maar een mens en had gewoon een klote-dag en daar moest iemand voor boeten; ik was de gelukkige. Plausibel, maar uiteraard wel heel erg onprofessioneel.
4) Ego-kwestie van meneer Agent. Ik heb hem genegeerd; kon hij niet verkroppen: Bon! Zeer aannemelijk. Ik ben hem natuurlijk in eerste instantie ook straal voorbij gelopen. Maar ik had 'm dan ook helemaal niet gezien.....fout fout fout.
5) Er wordt weer € 50,- in de Gemeente-kas gestort! Ja! Natuurlijk! Dat is 't!! Ik moet 't niet zo negatief zien.

Ik heb een donatie gedaan voor de gemeenschap! Die man is eigenlijk gewoon kei-goed bezig! Ik heb ineens een ontzettend goed idee!!!! Goudmijntje dit! Verhoog die boete van 50,- - want dat is natuurlijk wel een leuk burgertje-pesten-bedrag - maar zet uiteindelijk te weinig zoden aan de dijk) naar 500,-. En zet aan beide kanten van de oversteekplaats een agent en ook nog eentje in 't midden, want dan is de pakkans groter.
Laat deze agenten een maand lang, wat zeg ik, twee weken is genoeg, álle mensen die doorlopen 'als het poppetje nog op rood staat' een bekeuring geven. Let wel: niet de mensen die daadwerkelijk het verkeer in geváár brengen door vlak voor een auto over te steken; die moeten 1000,- betalen en meteen in de cel gegooid worden.

Ik denk dat de Gemeente Breda dan in deze tijd van tekorten en de daaraan gekoppelde bezuinigingen in één klap van een hoop financiële problemen af is!! Weet je wat? We doen 't DRIE weken, dan is NAC ook meteen weer boven Jan! Briljant idee!! Ik ben blij dat ik 't uiteindelijk toch nog naar 't positieve heb kunnen keren.
Die negativiteit ook altijd! Mocht je dit toch zonde vinden van je goedbestede geld, kun je voor de veiligheid natuurlijk altijd gewoon oversteken bij 't Chassé. Daar staat geen rood poppetje.

't moet niet gekker worden! Dank u voor 't lezen. Ik voel me al een stuk beter!

Marion van der List