Column: Spelregels

Column

COLUMN - ‘Je moet je niet met de spelregels bemoeien wanneer je de sport niet bedrijft’, is een oud gezegde en doet natuurlijk direct veel stof opwaaien.

Wij denken van alles te weten en over mee te kunnen praten. Wanneer we onze nationale voetbal hobby evenals voorbeeld nemen, denken wij alles te weten en te mogen zeggen over het Nederlands elftal of onze eigen club. Zonder de ins en outs werkelijk te weten, wordt er op verjaardagen en tijdens koffiepauzes driftig op los geanalyseerd en geouwehoerd.

Ook in de atletiek is het niet anders. De buitenwacht denkt van alles te weten over bijvoorbeeld de hardloopsport. Neem het gebruik van doping in combinatie met prestaties en training. Gemakshalve wordt er vanuit gegaan dat met de juiste pillendokter het Olympisch goud voor het oprapen ligt.

Er wordt even vergeten dat jarenlange training en opoffering een eerste vereiste is om de absolute top te halen. Dat daarna even teveel wordt geëxperimenteerd (en helaas gebruikt) met ‘verboden’ middelen om nog de laatste stap te zetten het uiterste eruit te halen, is een stap die volgt op heel veel arbeid. Laat ik duidelijk voorop stellen dat ik het gebruik van doping verfoei en afkeur maar ik begrijp wel dat een atleet hiernaar pakt onder het motto ‘alles eruit halen wat erin inzit’.

Ook in de maatschappij kennen we het gezegde ‘bemoei je niet met de spelregels als je de sport niet bedrijft’. Deze week was dat wat mij betreft weer aan de orde. Egypte was dagelijks in het nieuws en er werd veel over geschreven en ook hier speelde de media de hoofdrol. Er worden veel meningen geventileerd maar wat ik ook hier weer mis, weten we werkelijk hoe de vork in de steel zit? Wat is er werkelijk aan de hand en concluderen wij niet iets te gemakkelijk vanuit onze luie westerse stoel en denken wij niet al te gemakkelijk dat ons ‘democratische plaatje’ zo maar even gekopieerd kan worden in een geheel andere wereld dan de onze?

’s Lands wijs, ’s lands eer, is wat mij betreft aan de orde van de dag. Laat mensen en culturen in hun waarde en wanneer je echt wil helpen, verdiep je dan eerst in de materie en oordeel en veroordeel niet klakkeloos. Kortom, schoenmaker blijf bij je leest en, om met Louis van Gaal te spreken: “nicht so viel papagaaienmusik” in sport en maatschappij.

Ton van 't Veer