‘Uw zoekterm heeft geen resultaten opgeleverd’

Column

Wat is het geval: Tot vorige maand werd oud papier bij ons opgehaald door een robot op wielen met een volautomatische grijparm. Die zelfladende papierslikker is helaas uit ons midden weggerukt. Nu komt er weer en ‘gewone’ vuilniswagen met mannen in gele hesjes erachter. Dat heeft ingrijpende gevolgen.

Daarover heeft een van de tientallen communicatiemedewerkers van onze prachtige gemeente een schrijven ‘aan de bewoners van dit pand’ opgesteld. De meest ingrijpende verandering is deze: ‘Omdat de bakken door de medewerkers dienen te worden gepakt, dient u uw papiercontainer vanaf nu weer met de handvaten in de richting van de straat aan te bieden’.

Dat is járen precies andersom geweest. Dat was al erg wennen, want wie zijn container richting straat wil helpen, trekt die meestal. Om nu te voorkomen dat je zelf op straat komt te staan, al is het geen crisis, draai je hem dan op ’t laatst een halve slag om ‘m netjes aan de stoeprand te parkeren.

Ook omdat wij niet alleen een tikje onhandig zijn met papiercontainers, maar ook nogal sukkelig met het opvolgen van bevelen van de afvalautoriteiten, zit er op het deksel van onze container een enorme sticker die schreeuwt: ’Deze zijde naar de straat’. En dat doe ik dan, dinsdagochtend vroeg, de slaap nog niet helemaal verdreven. Dat moet nu precies andersom. Dat wordt zo opgelost, meldt de afvalcommunicatiekundige. ‘Deze sticker wordt een van de komende inzameldagen verwijderd of afgeplakt’. Toch niet handig. Die sticker moet de tegenovergestelde kant op wijzen.

Bredanaars betalen 311 euro voor de afvalservice. Net iets duurder dan de krant, ongeveer duizend maal zoveel kostte de nieuwe website van de gemeente waar, zo meldt het schrijven van de papierinzamelaars, u meer informatie over afval kunt vinden. Ik wil een nieuwe sticker met de pijlen de andere kant op. Dus: Op naar de website.

Geen afval. In de zoekruimte ingetikt: ‘afval’ en ‘sticker’. Ja hoor: een handvol berichten over afval. En de vraag: ‘Bedoelde u misschien: geval stimuleren’. Nou nee, ben nu even met een ander geval bezig. Ik ben mijn afvalstromen aan ’t organiseren.
Nu luidt de gebruikersvriendelijke opdracht, die oma Jansen uit de Verviersstraat ook meteen door heeft: ‘Filter de resultaten’. Een keuzemenu. Filter op de datum. Filter op producten en diensten. Filter op type. Ik ga voor ‘filter type’ en kies vervolgens ‘vraag/antwoord (4)’.

’Hoe kom je aan een nieuwe adressticker? (100% relevantie)’. Niet nodig. Ik zoek een nieuwe ‘Deze zijde naar de straat’-sticker. Volgende hit: ‘Ik heb een wrak aanhangwagen voor de deur, wat nu? (100 % relevantie)’. Niet van toepassing. Er passeren verder een ‘wrakvouwwagen voor de deur’ en ‘Wat kan ik met een gedumpte fiets doen?’, allemaal ‘100 % relevantie’. Maar voor wie in ’s hemelsnaam? Ja, voor mensen met wrakken voor de deur of mensen die een geval willen stimuleren misschien. Maar niet voor mij.

Het schiet dus niet op. Tik nu in ’sticker papiercontainer’. Krijg: ‘Uw zoekterm heeft geen resultaten opgeleverd’. Het geval is hopeloos, wat ik ook stimuleer. Ik heb al een nee-nee-sticker, die wel. Ik kan nog stoppen met kranten lezen. Ik zal in elk geval de komende maanden een beroep moeten doen op mijn beperkte geheugen. Misschien dat een geel hesje helpt?