Verbroedering

Column

‘Sport verbroedert’ is een oud gezegde en wat mij betreft nog steeds zeer actueel. Wanneer je het wereldnieuws volgt, mag je constateren dat er weinig verbroedering plaatsvindt. Ook in eigen land huppelen we langzaamaan naar een maatschappij waar we elkaar steeds minder gedogen.

Natuurlijk is ons kikkerlandje niet te vergelijken met bijvoorbeeld de Noord-Afrikaanse landen waar dictators het helaas nog steeds voor het zeggen hebben. Ons land stond jarenlang bekend als een land van vrijheid en democratie maar loopt de laatste tijd ook de nodige averij op.

Deze week stond een cartoon centraal, gepubliceerd door Joop.nl. De cartoon waar mensen naar de douche (gaskamer) werden geleid door een man in nazi uniform met ‘Wilders’ haar’, dit stuitte op protest. Geert Wilders werd boos, kwam niet naar het debat van de VARA. Hij wilde niet debatteren onder de vlag van de aanjagers (makers??) van deze prent. Wilders vergeet gemakshalve dat hij ook een fan is van de zaken opschudden en aanwakkeren. In 2006 plaatste hij hoogst persoonlijk op zijn website de gewraakte spotprent van een Deense cartoonist, die Mohammed afschilderde met een bom op zijn hoofd.

Heeft onze PVV politicus dan boter op zijn hoofd? U mag het zeggen. Zoals gezegd, jarenlang waren wij het land van ‘milk & honey’ wanneer we spraken over vrijheid van ieders gedachtegoed; iets waar vooral de PVV een groot voorstander van is maar daar niet altijd consequent in is.

Een mooi voorbeeld dat het ook anders kan; Bondscoach Bert van Marwijk ontving de Machiavelli-prijs voor de beste publieke communicatie. Ook Bert erkende dat ‘sport verbroedert’ en dat hij nooit problemen had gehad in zijn teams als het gaat om verschillende culturen. “ik bereid mij altijd goed voor maar blijf wel spontaan. Daar hoef ik geen moeite voor te doen.”

In de hardloopsport is het ook niet anders. Iedereen loopt met en tegen elkaar en respecteert elkaar voor 100%. Dat de integratie in de hardloopsport prima werkt, bleek tijdens het NK veldloop. De Nederlandse kampioen heet Khalid Choukoud, Nederlander met Marokkaanse ouders. Op de tweede plaats eindigde Abdi Nageeye, Nederlander van Somalische afkomst. Kortom Nederlandse kampioenen om trots op te zijn.

Keep on running in verbroedering.

Ton van 't Veer