In de keuken kijken

Column

In september 2010 is mijn keuken verbouwd. Afgelopen week is die verbouwing dan eindelijk afgerond. Het bleek haast onmogelijk om twee kranen te leveren van een zelfde kleur.

Ik heb moeten praten als een gelijknamige keukenleverancier om het probleem opgelost te krijgen. Nu, vijf maanden later, heerst grote voldoening en nog grotere opluchting.

Wat is dat toch met die keukenboeren? Onder het motto “keukenboer zoekt vrouw” worden de meest belachelijke beloftes gedaan om de klant over de streep te trekken.

“Gratis montage”, “gratis inbouw apparatuur”, “50% korting op alle keukenmeubelen“. Acties die alleen maar mogelijk kunnen zijn als er exorbitant veel verdiend wordt op een keuken óf als de keukens in de showroom, bewust, veel te hoog zijn geprijsd.

Iedereen die een keuken koopt weet het: na een beetje gespeelde twijfel van de klant, laat de keukenadviseur duizenden euro's verdwijnen gelijk Hans Klok dat kan met een olifant.

Klok noemt zich illusionist. Hij geeft toe dat toveren een illusie is. De keukenverkoper echter, blijft doen alsof sprookjes zelfs buiten de Efteling bestaan. Het kan geen toeval zijn dat de meeste keukens uiteindelijk van één en dezelfde keten uit Kaatsheuvel komen.

Eigenlijk wordt je met open ogen belazerd door je leverancier. In de reisbranche is men verplicht, werkelijke prijzen te vermelden. Het zou keukenleveranciers sieren dit voorbeeld te volgen in plaats van te goochelen met belachelijke, vooraf ingecalculeerde, kortingen.

Alleen op die manier kan je voorkomen dat illusionisten in één adem worden genoemd met oplichters en zwendelaars.