Op maandag in ... Prinsenbeek

Column

Fotograaf Guido van der Kroef gaat elke maandag op zoek naar het gevoel van de maandag. Deze maandag ging hij op bezoek in Prinsenbeek.

Het enige echte beroemde dorp in de buurt is natuurlijk Prinsenbeek, dat recent veel aandacht kreeg in de zaterdagbijlage van de Volkskrant. En dat weer dankzij fotograaf Frank Poppelaars die een fotoboek wijdde aan de plaatselijke liefde voor carnaval.

In de vroege maandagmiddag, een week na de voorjaarsvakantie, valt het vooral op dat er heel veel boodschappen worden gedaan in Prinsenbeek. Bij het grote marktplein dwalen wat kinderen en scholieren rond, maar ook zakenboys en ouderen zijn er te vinden. Het voorjaarsweer is er vast de schuld van dat iedereen die zich het kan permitteren naar buiten gaat.

Prinsenbeek is ook het dorp dat zich geteisterd weet door de langsscheurende HSL. Via een fiets- en loopbrug kunnen de bewoners, over diverse spoorlijnen heen, station Prinsenbeek bereiken of een verdere doorsteek maken naar de Haagse Beemden. Het dorp heeft een afstandelijke ligging ten opzichte van Breda, maar misschien vinden de bewoners dat eerder een voordeel dan een nadeel.

Lekker slapen kunnen ze er vast wel, want het hoge gebouw van de luchtmacht tegenover het station torent boven het dorp uit. Dat moet toch een veilig gevoel geven, met de bazen van F-16's en ander vliegend defensief materiaal in de buurt.