Controle en invloed

Column

De column wordt geschreven op maandag laat in de middag in een heerlijk zonnetje op treinstation Tilburg-West. Zeg maar de day after. Alles wat geweest is, is niet meer interessant. Gedane zaken nemen geen keer en je hebt geen invloed meer op de zaken die gebeurd zijn en toch kijk ik met veel plezier terug op de dag van gisteren.

Eerst was daar de laatste lange trainingsloop in voorbereiding op de marathon van Rotterdam. Daarna een mooi concert van Bl?f in de Mezz, kortom een prachtige zondag. Maar even terug naar de twee uur en dertig minuten ontspannen rennen. Long, slow distance noemt men dat. Mijn eega begeleidt mij op de fiets.

“Het enige waar je aan moet denken is hardlopen. Ik houd wel in de gaten wanneer je weer moet drinken” zo word ik min of meer vermanend toegesproken nadat ik weer de volledige controle over afstand, tijd, intensiteit en mijn drinken wil hebben. Het blijft altijd moeilijk om zaken los te laten en aan anderen toe te vertrouwen.

Als individuele sporter wil je eigenlijk altijd alles zelf regelen (althans bij mij werkt dat zo). Onderweg ben ik even de koers kwijt er ontstaat directe onrust in het lijf. Gelukkig weet ik op tijd te draaien. Afhankelijk zijn van anderen is soms een voordeel maar vaak een nadeel.

Laatst keek ik naar een wielerwedstrijd op TV. Een renner miste zijn koerszakje met eten en drinken. Onbewust maakte ik mij direct boos over de stommiteit van de verzorger. In mijn opinie trok hij op het beslissende moment het zakje met lekkers terug. Naar mijn idee kon de wielrenner het wel vergeten. Er waren nog 40km te gaan en volgens mij zou hij een tekort in zijn energievoorraad oplopen en de finish niet meer halen.

Toch was de reactie van de sporter opvallend. Heel even baalde hij maar daarna zag je zijn gezicht direct weer terug in de focus en vol overgave dook hij weer in de koers. Het mooie aan dit alles was dat hij vrij direct omschakelde en zich weer bezighield met datgene waar hij invloed op had, namelijk de finish halen en zo slim mogelijk koersen.

Voor mij een mooi leermoment voor de marathon. Beperk je tot datgene waar je invloed op kan uitoefenen. In de Maasstad is dat dus maar een ding KEEP ON RUNNING.