Summertime Festival!

Column

Hallo!!

Even speciale aandacht voor een niet te missen festival in Breda aankomend weekend: Het Summertime Festival!! Dit is zo’n “grote” tip dat ik ‘m even wil loskoppelen van de reguliere “tipkes”!

Van donderdag 30 juni t/m zondag 3 juli een zomerse muzikale cocktail van klassiek, jazz, pop en andere cross-overs! Zomerfestival Summertime is een samenwerking tussen het Chassé Thater, De Nieuwe Veste en het Brabants Orkest.

Buiten de concerten van ’t Brabants Orkest met zeer speciale gasten in ‘t Chassé, zijn er elke dag pre-party’s, Barbeque’s op ’t terras op het binnenplein van ’t Chassé-Theater, prachtige (muziek)films in 't Filmhuis (Chassé Cinema) èn vette afterparty’s!

De terras-concerten – zowel voor bij ’t Front, als achter op ’t binnenplein van ’t Chassé – zijn gratis toegankelijk. Als je gebruik wil maken van de BBQ kost dat 15,50 p.p..

Voor de concerten van ’t Brabants Orkest kun je vantevoren kaartjes bestellen (kan natuurlijk ook ter plekke, maar dan loop je ’t risico dat ’t vol zit); de prijzen variëren per concert, en voor kinderen is ’t zondagmiddag goedkoper, dus kijk even op de site voor die info.

Er is een prachtige site waarop u het volledige programma kunt vinden: www.festivalsummertime.nl maar ik zou de Tipkes-juffrouw niet zijn als ik hier niet alvast een beetje reclame zou maken….:

Donderdag 30 juli vind de opmaat van het Festival plaats in de Nieuwe Veste; Vanaf 4 uur zijn er masterclasses te bezoeken die de “artist in residence” pianist Jean-Yves Thibaudet geeft aan de meest talentvolle Nederlandse pianisten. Kijk voor details en tijden op de site. De grootmeester speelt uiteraard ook nog 2 keer met het Brabants Orkest in ’t Chassé; vrijdagavond en zondagmiddag.

Vrijdag 1 juli begint Stadsbeiaardier Jacques Maassen al om 12 uur met speciale werken van Bach, Mozart, Beethoven, Tsjaikowsky, Grieg en Gershwin; daar kúnnen mensen bij aanwezig zijn (ik geloof maximaal 7), het is gratis, maar hou er rekening meer dat je wel zo’n 350 treden op moet……. (iets voor Angéla?? i.p.v. Spinning? Goeie oefening voor de Alpe D’Huez J). Liefhebbers kunnen zich vantevoren melden bij de Grote Kerk!

Kwa films draaien vandaag in ’t Filmhuis o.a. “Janine” over Janine Jansen (14.30 uur) en “Atonement” (met pianospel van de ere-gast Jean-Yves Thibaudet) (16.15 uur).

Bij ’t Chassé kun je vanaf half 7 terecht voor de BBQ op het terras op het binnenplein, met live-muziek van het enige echte Schemerkelk Trio (Gregor de Jong, Kees Schoone en Richard Frijters). (let wel: het is heel lekker, maar uiteraard niet verplicht om te BBQ-en! Je kunt ook gewoon een biertje/wijntje komen drinken!!).

Op het terras aan de voorkant speelt vanaf 8 uur Harmonie Euphonia.

Het concert van ’t Brabants Orkest is van 21.00 tot 22.00 uur in de zaal. Vanavond met werken van Gershwin (An American in Paris!), Ravel, en Bernstein. Deze avond met als extra attracties de grootmeester Jean-Yves Thibaudet, een VJ, èn Kax Lux die samen met ’t Brabants Orkest de klassieker “Summertime” ten gehore brengt!

Na afloop kunt u op het binnenplein (terras) van ’t Chassé weer genieten van een afterparty met de swingende Nieuwe Veste Big Band o.l.v. Hans Bloemen!

Zaterdag 2 juli wordt het winkelend publiek in de binnenstad verrast door een keur aan klassieke en aanverwante ensembles op onverwachte plaatsen! Tussen 13.00 uur en 16.00 kunt u ze tegenkomen! (Een kleine greep uit de grote Caroussel: Camera Musicorum Bredana olv Paul de Meyer, Trombonekwartet van de Nieuwe Veste en het Schemerkelk Ensemble...)

Verder staan er op het Kasteelplein 3 van Europa's grootste dans-orgels waar klassieke muziek uit komt.....
Zéker even gaan kijken!

En uiteraard ook vandaag weer een aantal prachtige muziekfilms, waaronder "The Master and his Pupil" over Valery Giergiev (14.30 uur).

Vanaf 18.30 kunt u weer terecht voor de BBQ bij 't Chassé; de live-muziek wordt deze avond verzorgd door The Service, maar we bouwen 't langzaam op! We beginnen acoustisch met z'n tweejen (List & Leenders dus), en krijgen na een aantal nummers versterking van Deborah Jacobs, daarna komt Captain Iglo erbij, en dan de (contra)bassist David van Dinther en drummer Vic v.d. Broek!

Wij vermaken u tot een uur of 9, en na 't concert van 't Brabants Orkest komen we om 10 uur terug met onze blazers, Renate, Max en Eric, en maken we er een vette after-party van!

Het concert van 't Brabants Orkest (tussen 9 en 10) is deze avond in een jazzy "clubsfeer", en u kunt dan ook een tapas-arrangementje aan uw tafeltje bestellen!
De solist is deze avond Thomas Beijer, en het repertoire is van Gershwin, Ravel en Bernstein (vanavond uit The West Side Story!)

Bij de entree, dus vóór het Chassé, deze avond klassieke en Cubaanse klanken door Strijkorkest Archi Amici (vanaf 8 uur) en (vanaf 9 uur) Trio Los Juanos.

Zondag 3 juli komen er 100(!) piano's op de Parade, achter 't Chassé-Theater te staan! U kunt de Generale repetitie van de 100 pianisten bijwonen om 11 uur! Het "echte" concert is om 13.00 uur! Gratis toegankelijk! Daarna kunt u lekker lunchen met wederom live-muziek op het terras (van wie is nog een verrassing..)

Onder de te draaien films van vandaag zit ook "Pride and Prejudice", met wederom piano-spel in de filmmuziek van Jean-Yves Thibaudet.

Deze meester-pianist doet ook vandaag mee met het familieconcert van het Brabants Orkest (tussen 15.00 uur en 16.00 uur); óók zeer toegankelijk voor kinderen! De presentatie is in handen van Jack Timmermans, en het repertoire is van Offenbach, Berlioz, Massenet en Gershwin; en Kaz Lux komt nog één keertje Summertime zingen!!

En dan is er na afloop van dat concert nog een héérlijk toetje op het binnenplein-terras: Vanaf 16.00 uur Italo-Jazz van Fiabe! Geen Franse maar Italiaanse chansons, prachtig gezongen door Maaike Reijnders. Met onze eigen Ad Leenders op de acoustische gitaar!

Nogmaals: alle buiten-optredens zijn gratis toegankelijk; voor de BBQ moet je wel betalen, maar die is niet verplicht, en voor de binnen-concerten van 't Brabants Orkest moet je uiteraard een kaartje kopen.

Al met al een prachtig en uniek programma, waarvan je toch minimaal één dag moet meemaken.......
(ik ga gewoon voor drie!)

Marion.