Ton van 't Veer
Ton van 't Veer

Vakantie

Column

‘We gaan op vakantie, even lekker er helemaal tussenuit’. Deze uitspraak hoor je vaak van de aankomende vakantieganger.

We trekken vaak naar verre oorden en zoeken de warmte op. Even ontspannen, even helemaal los. Het alledaagse laten voor wat het is en weg uit de sleur.

Vakantie is een raar fenomeen. Je pakt je koffers of propt de auto (en nu misschien de caravan) vol en hupsakee, karren maar. Vaak is de dagelijkse leefsituatie tijdens vakanties minder dan thuis. Minder ruimte, geen solide dak boven je hoofd. Op de camping moet je naar een gezamenlijk toilet maar dat neemt men voor lief, het is tenslotte vakantie.

De naargeestige buren en/of luidruchtige en heus wel leuke en gezellige ‘medevakantievierder’ nemen we op de koop toe. Kortom, dikke pret. Nog een ander ‘dingetje’. Vakantiestress, vóór de vakantie, het begin van de vakantie en dan natuurlijk ook nog tijdens de terugweg. Een vervelende bijwerking van de ontspanning is dat de gestreste mens gaat ontspannen en vervolgens in de ellende verzeilt. Hoofdpijn, maagklachten en zelfs, in het ergste geval, begeeft het hart het.

Natuurlijk stort ook ik mij in het vakantiegedruis. Ook ik ga 100km van mijn huis in een tent zitten en hopen dat het droog blijft. Vaak wordt mij gevraagd: “ga je dan tijdens je vakantie ook hardlopen.” Mijn antwoord? U raadt het: ja natuurlijk! Waarom zou ik mijn dagelijkse bezigheid onderbreken.

Rennen door de mooie bossen van de Baronie (waar vele mensen hun vakantie komen vieren) vind ik hartstikke leuk en fijn; geldt overigens ook voor de rest van mijn leven. Mijn werk bevalt mij goed, mijn laptop, mijn mobiel en alles wat daarmee samenhangt (Twitter, Ping, etc.) is gewoon heel erg leuk.

Eigenlijk heb ik geen vakantie nodig. Ik woon in een fijn huis, in een mooie omgeving. Je mag wel spreken van balans. Misschien zit hem daar de kneep. Doen wij (de Westerse mens) niet teveel dingen die we als vervelend ervaren? Is het een optie om van de pakweg 48 weken in het jaar een soort vakantie te maken.

Laat ik het zo zeggen; zorgen voor meer plezier in je werk, meer tijd voor het gezin, je naasten en voor ontspanning. Je zult zien dat het vele voordelen oplevert. Doe de dingen die je leuk en belangrijk vindt, verspreid de vakantie-uren over het jaar en natuurlijk KEEP ON RUNNING.