Ton van 't Veer
Ton van 't Veer

Hoop op vrede kost renner twaalf paar schoenen

Column

Het einde van de zomervakantie is inmiddels een feit. Voor hen die in Nederland bleven, was dit niet echt een top zomer maar dat is passé, want wat geweest is geweest. Alleen het nu is interessant. ‘Kijk je altijd naar het verleden dan sta je met je rug naar de toekomst’ is een bekend gezegde.

Tijdens het schrijven van deze column wordt mijn aandacht getrokken door een programma op TV (het is een documentaire over John Lennon). Lennon was een van de bandleden van de legendarische ‘The Beatles’ uit Liverpool en was in zijn tijd een opmerkelijk figuur. Eerst als bandlid en daarna solo. Hij is de geschiedenis ingegaan als een veelzijdig muzikant die veel liedjes heeft geschreven maar vol als voorvechter voor de vrede is gegaan.

Helaas is hij op 40-jarige leeftijd vermoord (8 december 1980). Bij leven zou hij nu de 70 jaar ruim gepasseerd zijn en had terug kunnen kijken op een bewogen leven vol van tegenslagen en gevechten in het teken van een vreedzame wereld. Als hij nu vooruit zou kijken (met zijn gezicht naar de toekomst) weet hij een ding zeker, de weg naar een vreedzame wereld is nog lang. Bij het schrijven van deze column is Libië hopelijk bevrijd (maar of er een echte vrede ontstaat, is de vraag).

John Lennon wendde zijn artistieke kwaliteiten aan om de mensheid te beïnvloeden. Kan je als hardloper je passie en kwaliteiten aanwenden om de vrede dichterbij te brengen? In dit licht stond ooit in Runner’s World een interessant artikel: Het lijkt een utopie: leven en wonen in een geestrijke omgeving van louter vreedzame mensen, die bovendien samen veel lopen.

Hoe inspirerend is het runner's high in Queens (New York), waar de volgelingen van Sri Chinmoy een commune vormen? Sri Chinmoy is in 1931 als Chinmoy Kumar Ghose geboren in Oost-Bengalen (nu Bangladesh). Na de dood van zijn ouders voegt hij zich als twaalfjarige bij een spirituele commune in Zuid-India. Hier oefent hij zich twintig jaar lang in spirituele zaken, het schrijven van gedichten en muziek, en atletiek. Hij is er de beste sprinter en wint tweemaal de tienkamp.

In 1964 trekt Chinmoy naar New York en opent een paar jaar later zijn eerste meditatiecentrum. 'Hij predikte (hij is in 2007 overleden) een dynamische, westerse versie van de oosterse filosofie, mét sport. Bij het mediteren, kalmeren we de geest om zo in een heel vredige toestand te raken, zodat je iets kunt ervaren dat intensiever of dieper is dan het normale, beperkte denken. Al hardlopend kun je dat óók bereiken.'

Om zijn spirituele boodschap te verspreiden, heeft Chinmoy tal van vredeslopen in het leven geroepen. Dat hij inmiddels een groot aantal volgelingen heeft laat zich raden, Pradeep Hoogakker (33) van het Sri Chinmoy Marathon Team is een van hen. Op 4 augustus van dit jaar finishte hij in de langste hardloopwedstrijd ter wereld, de Self-Transcendence 3100 Mile Race. Deze loop over bijna 5000 kilometer vindt elk jaar plaats in New York.

Pradeep kwam na 54 dagen non-stop hardlopen als zevende van de tien deelnemers over de streep. Hij is de eerste Nederlander die ’s werelds langste wegwedstrijd heeft volbracht. De lopers verslijten gemiddeld 12 paar schoenen tijdens de race. Onderweg krijgen ze te maken met blessures, vermoeidheid en extreme hitte. Dit jaar steeg de temperatuur vier dagen lang tot boven de 35 graden. Vanwege de warmte werd de race één dag stilgelegd. De deadline werd met 2 dagen verlengd tot 54 dagen.

Het parcours van de 3100 Mile Race is een betonnen stoep van 883 meter rondom een middelbare school in een woonwijk in Queens, New York. Om de race te volbrengen moeten er 5.649 rondjes worden gelopen. De race moet normaal gesproken binnen 52 dagen worden voltooid, wat betekent dat de lopers dagelijks tenminste 96 kilometer moeten afleggen om te kunnen finishen. Brengt dit alles de vrede dichterbij, de toekomst zal het leren. Keep on Running.