De smartlappen schallen voor het tiende jaar achtereen over het Van Coothplein foto Janet Olde Wolbers
De smartlappen schallen voor het tiende jaar achtereen over het Van Coothplein foto Janet Olde Wolbers

Tranen met (plas)tuiten

Column

De koopjesjagers in de stad kijken wat verdwaasd om zich heen: wat doen die tientallen dames in zuurstokroze mantelpakjes hier? En wie is die man met het legerpak en enorme snor die al saluerend door het centrum rijdt? Het is toch nog niet de elfde van de elfde? Hoewel, het weer lijkt er wel op.

De kenner van het levenslied weet beter: het was weer tijd voor de Tranen van Van Cooth. Tien uur levenslied met Saskia & Serge, Pierre Kartner, Mariska van Kolck en uiteraard good old Jacques Herb die hun klassiekers blijmoedig laten horen, regen op het podium of niet. Knap dat Jacques “Manuela” veertig jaar later nog steeds zingt alsof het de eerste keer is.

Wat mij niet helemaal duidelijk werd is of het festival ironisch of serieus is bedoeld. Verklede toiletjuffen - inclusief plastuitjes voor vrouwen, naar het schijnt een echt collector’s item (maar met een verrassend kleine tweedehands markt) - doen denken aan quasi-hippe festivals als De Parade. Fox & De Strotjes lijken ook direct weggelopen uit een trendy Amsterdamse club. Maar aan de andere kant staan Peter Schepens en Gewoon Rutger het publiek heerlijk op te jutten; in ieder geval de grote meerderheid die echt voor de artiesten lijkt gekomen.

Misschien doet het er ook wel niet toe. Tranen van Van Cooth laat zien dat echte levensliedfans en postmoderne jongeren best samen kunnen genieten.

En voor meer Jacques Herb is Mezz op 21 oktober de trotse gastheer van de 40 jaar Manuela Party.

Erik van der Schaft